- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

НДСВ рестартира: Царят нямал против партията да участва в изборите

НДСВ се събира на конгрес другата събота, той ще е посветен на завръщането на партията в политиката. На форума ще бъде обсъдено участието във всички избори – местни, парламентарни и президентски.

Това заяви съпредседателят на партията Станимир Илчев по БНТ. НДСВ няма нищо общо с усилията на политическото инженерство. Затова решихме, че е крайно време да се върнем в политическия процес. Просто е болезнено да гледаш как експертите на НДСВ са се превърнали в донори на други партии, обясни той.

В НДСВ има хора с опит, компетентност и тествани в различни политически ситуации. Ние оставаме центристка партия и даваме отговор авансово на въпроса къде е центърът на българската политика – донякъде това е ДПС, но къде е реалният център? Защото той не може да бъде носител само на една партия. Разцентровано е самото мислене, разцентровано е мисленето на политическата класа, което се увличава в някакви преговори, които всъщност са договаряне. Без коалиционно споразумение няма как да бъде съставен какъвто и да е било кабинет, независимо дали ще го намираме за експертен, технически и така нататък, заяви Илчев.

От НДСВ няма да канят в редиците си членове на партията, които впоследствие безкритично са се включвали в други партийни проекти, посочи още Илчев. Ако някой се е включвал под друг партиен флаг, няма да го каним отново, обясни той.

„Бъдещите ни партньори трябва да отговарят на тези изисквания – свобода на личността и на инициативата, движението на хората, капиталите, това е национално оцветения либерализъм. Нека да спрат да ни квалифицират като политически мъртъвци, зомбита, силиконови партии, патерица на този или на онзи. Каква патерица, за Бога? Патерица е много неприемлива квалификация за когото и да било, ако върши обективно измерима дейност и от нея има някаква полза“, каза още той.

Илчев допълни, че Симеон Сакскобургготски не е против връщането на партията на политическата сцена. Реакцията му може да стане известна малко преди или малко след конгреса, уточни Илчев.

„Негово величество се оттегли през 2009 от реалната политика. Друг е въпросът, че не е загубил контакт с нас. Разговорите с него са вдъхновяващи и насърчителни. Велика тайна е защо преди няколко години, когато направихме подписка на общественици, интелектуалци и експерти с призив на него да се повери неофициален статут с дипломатически функции, това предложение беше посрещнато с мълчание. Хората, които не реагираха на този призив, между другото, най-трескаво търсят контакт с него по всякакъв повод и са най-щастливи, когато отидат във Врана да поговорят с Негово величество. Ето още една аномалия на целия български национален и обществен живот“, допълни той.

- Реклама -

Последни новини