15 C
София
вторник, 21 май 2024 г.

Нели Куцкова определи ареста на Бойко Борисов като грешка

„Арестът на Борисов беше грешка. За да арестуваш един човек, трябва да имаш определен обем доказателства. Арестуваш човек, ако има опасност да избяга и да се укрие или да извърши друго престъпление. Доказателствата подлежат на обсъждане, разследване, създаване на съответните актове, на обвинителен акт – не знам кой ще се заеме с тях.

Това заяви  в предаването Нели Куцкова – бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет, както и кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов на изборите 2001 пред Нова тв.

„За едни хора има разследвания, за други – не. За кюлчетата на г-н Борисов, за кражбите на АМ „Хемус”… даде пример тя и обясни, че това е мъчително за самия човек и действа деморализиращо за обществото.

„Когато е писана Конституцията, никой не е предполагал, че може да се води дисциплинарно или наказателно постановление само за главния прокурор. Законите не се пишат за отделния човек.”.

„Като гледам главния прокурор, виждам, че той е доста активен и няма сам да си подаде оставката. Никой главен прокурор не е проявявал такава активност. Не мога да тълкувам какви са му целите. Хубаво е когато действащи юристи ходят при децата и обясняват работата в съдебната система. Това се прави от години, от Съюза на съдиите го правим от години, бяхме ушили дори детски тогички”, каза бившият шеф на Съюза на съдиите в България.

Относно поисканите дълбоки реформи в правосъдието през тази седмица и от Венецианската комисия съдията изтъкна като положителен знак, че настоящият министър на правосъдието (Крум Зарков) е запазил екипа на ведомството.  „Той продължи работата – на фона на всички тези раздори това прави изключително добро впечатление”, каза тя и уточни, че не го познава лично.

„В Страсбург ни осъдиха по делото Колеви срещу България близките на бившия прокурор Николай Колев, който беше убит през 2002 г. – години вече не изпълняваме това решение. Хубаво е, че има и натиск отвън, каза Нели Куцкова.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img