14.1 C
София
вторник, 21 май 2024 г.

Нели Куцкова: Отказът на Борисов да се откаже от имунитет не е признаване на вина

Определено се вижда проблем в организацията на работата на прокуратурата, смята бившата шефка на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Според нея трябва да се разбере защо делото „Барселонагейт” е държано „на трупчета”.

Според нея понякога делата са спирани и по обективни причини.

Съдийката коментира пред Нова телевизия и искания депутатски имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите ѝ е негово право да не се откаже доброволно от него и това в никакъв случай не означава признание за вина. Нели Куцкова обясни, че е правилно хората на висши длъжности в държавата да имат имунитет, за да не им бъде оказван натиск.

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем, каза Нели Куцкова в коментар на обнародваните днес законови промени, с които ще се търси отговорност на главния прокурор.

„Надявам се хората, които избират членове на Висшия съдебен съвет, да са си дали сметка колко е важно в този орган, който е за управление на цялата съдебна система, да влязат хора почтени, устойчиви и неподатливи на влияние”, каза още съдията. „Разчитам, че от парламента най-после ще се изберат квота във ВСС – качествени хора, а не наши, ваши, близки, съученици”, допълни тя.

Куцкова сподели, че е била изненадана „колко могъщ човек е този т.нар. Петьо Еврото”. Тя допълни, че никога не е допускала какво голямо влияние има бившият следовател.

Според бившия председател на Съюза на съдиите в България няма кратка рецепта за това у нас да тържествува върховенството на закона. „За мен е въпрос на възпитание от ранна детска възраст да си почтен. И най-перфектните правила не вършат работа, ако не се прилагат от свестни хора”, твърди Куцкова. По думите ѝ в сектора има много такива хора, но те обикновено биват пращани „в девета глуха”.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img