- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Неочакван обрат: Роджър Уотърс написа гневно писмо на Путин

Избрано

Изненадващ обрат настъпи в отношението на 79-годишния Роджър Уотърс, рок легенда от „Пинк Флойд“, към войната в Украйна и руските агресори. Досега той твърдеше, че за всичко е виновен Байдън, когото в интервю за Си Ен Ен през август нарече „военнопрестъпник“.

След като концертите му в Полша бяха отменени, а заради позицията си относно конфликта Уотърс е заплашен и да бъде обявен за „персона нон грата“ от градския съвет в Краков, той внезапно премисли и написа писмо на Путин.

„Драги президент Путин, откакто Руската федерация нападна Украйна на 24 февруари тази година, аз се опитвам да използвам слабото си влияние, за да призова за спиране на огъня и за дипломатическо решение, което удовлетворява нуждите от сигурност както на Украйна, така и на РФ. В това начинание аз написах две отворени писма на Олена Зеленска… Все по-често съм молен да пиша и на вас“, започва той обръщението си, публикувано в неговия Фейсбук профил и разпространено от медии.

„Първо, искате ли войната да свърши? Ако отговорите и кажете „да, моля“, това ще направи нещата много по-лесни. А ако излезете и кажете – „Руската федерация няма по-нататъшни териториални претенции, извън сигурността на рускоговорящото население в Крим, Донецк и Луганск (в оригинала е грешно написано „Лубанск“ – б.р.)“, също ще е от полза. Казвам това, защото познавам хора, които смятат, че Вие искате да завладеете цяла Европа, започвайки с Полша и другите балтийски страни. Ако е така – майната Ви (f**k you, е точният израз от писмото – б.р.), най-добре да спрем да играем тази отчайващо опасна игра на ядрени пилета, толкова удобна за ястребите от двете страни на Атлантическия океан, и просто да го направим. Да, взривете се един друг и направете света на парченца. Проблемът е, че имам деца и внуци, каквито имат и повечето ми братя и сестри по целия свят, и никой от тях не би искал такъв край. Така че, моля, г-н Путин, угодете ми и ми дайте тази гаранция“.

По-нататък Роджър Уотърс призовава Путин към мирни преговори, в които да спазари неутралитет за суверенна Украйна срещу споразумение да не нахлува „никъде никога повече“. „Да, да, знам, че САЩ и НАТО нападат суверенни държави без колебание, само за няколко барела нефт, но това не означава, че вие също трябва да го правите. Инвазията в Украйна искрено ме изненада, това бе отвратителна война, провокирана или не“, пише рокзвездата.

Наивното отношение на ветерана от „Пинк Флойд“ по отношение на Путин завършва с призив за отговор, припомняйки, че реакцията на първата дама на Украйна Олена Зеленска на писмата му го е оставила „изненадан и силно трогнат“.

Уотърс писа до съпругата на Володимир Зеленски по-рано този месец, като в обръщението към нея се придържаше към обичайната си реторика – той обвини „крайните националисти“ в Украйна, че са извели страната на „пътя на тази разрушителна война“. 79-годишният британски музикант критикува Запада и най-вече Вашингтон за това, че снабдява страната с оръжия, а НАТО – че провокира Русия, струпвайки войски по границите й.

Олена Зеленска отговори на музиканта в Twitter: „Именно Русия нападна Украйна, разрушавайки градове и убивайки хора. Украинците защитават страната си и бъдещето на децата си. Ако откажем да се борим, утре няма да ни има. Ако Русия се откаже от войната, тя ще приключи. Трябва да помолите президента на друга държава за мир“, написа тя.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини