- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Неочакван подарък: ПП-ДБ ще искат изслушване на тримата магистрати, за да протакат

Става все по-ясно, че редовното правителство става заложник не само на политическата воля на парламентарно представените партии, но и на развитието на вчерашния екшън в прокуратурата за съставяне на редовно правителство.

Голямата дилема пред ПП-ДБ да подкрепи ли първия мандат, получи неочакван подарък от вчерашния екшън в прокуратурата и вероятно ще се възползва от открилата се възможност за протакане. Днес те трябваше да решат дали окончателно да затворят вратата за преговори с ГЕРБ-СДС.

Коалицията ПП-ДБ ще вика на изслушване в парламента главния прокурор Иван Гешев, заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и заместник-директора на НСлС Ясен Тодоров. Това се посочва в разпространена късно снощи позиция на ПП-ДБ, изпратена до медиите.

От коалицията посочват, че тримата трябва да отговорят на няколко въпроса: „Кои дела са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях?“, „Кой е изпращал есемеси на главния прокурор как и кога да упражнява дейността си?“, „Кой е оказвал натиск върху ВСС, за да поиска оставката на главния прокурор?“, „Кои са политиците, с които си говори главният прокурор?“, „Защо Борислав Сарафов се страхува за живота си и получи охрана от Министерство на правосъдието?“.

„Работата на прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и да повдига обвинения в съда“, отбелязват в позицията си от коалицията ПП-ДБ.

„Ако България иска да стане нормална европейска държава, институциите трябва да започнат да работят, без значение кои са хората в тях. Затова приоритет на ПП-ДБ е дълбока конституционна реформа, която да гарантира справедливост и равенство пред закона за всички българи“, допълват от коалицията.

На брифинг вчера главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да подава оставка, след като в края на миналата седмица шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха той да бъде предсрочно освободен от длъжност. Гешев показа пред медиите лист с оставката си и я скъса. След това заяви, че ще поиска от ВСС да отстрани заместника му Борислав Сарафов, ако той сам не подаде оставка.

Няколко часа по-късно Борислав Сарафов също направи изявление пред медиите, в което призова главният прокурор спешно да бъде отстранен от ВСС. Сарафов заяви, че няма да подаде оставка, но добави, че се страхува за живота си.

Преди дни Сарафов внесе искане във ВСС за отстраняване на заместника му Ясен Тодоров. Вчера Тодоров каза, че е бил изненадан от искането. Според него е редно, когато Прокурорската колегия на ВСС обсъждат мотивите за освобождаването му, да го изслушат. По думите му мотивът за искането за отстраняването му е за негови медийни изяви.

- Реклама -

Последни новини