- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Непознатата София на Панайот Бърнев

Огромен брой снимки на стара София надничат от архива на фотографа Панайот Бърнев. Запечатани са кътчета на столицата, които вече не съществуват или са много по-различни. Кадрите са част от мащабен и нереализиран проект, в който е трябвало да бъдат заснети архитектурните паметници на града и случващите се с тях промени.

Благодарение на любопитство на Панайот Бърнев можем да проследим развитието на района около Централна гара, срутването на бившата Столична библиотека, ремонта на площад „Славейков“ от времето, когато е имало улица пред Френския културен институт, и дори премахването на тухлите от сградата на бившето Писателско кафене (днешната градинка до Руската църква).

Кадри от софийските улици

В архива има голяма поредица от кадри на Лятната универсиада през 1977 година в София. Вероятната причина е съпругата на Бърнев, която до запознанството им е била активна баскетболистка. Тя е участвала в универсиадата през 1961 година, когато се открива и самата зала „Универсиада“. По нейна инициатива семейно са посещавали множество спортни събития и оттам е продиктуван интересът на фотографа към заснемането им.

Всъщност името на Панайот Бърнев се свързва с навлизането на цветната фотография у нас. Той е създателят на лабораторията за проявяване на тесни кинофилми и има ценен принос именно във внедряването на технологията за цветна фотография.

Като автор Панайот Бърнев е упрекван, че е малко продуктивен. В действителност обаче огромна част от фотографските му проекти са останали скрити от професионалните и любителски погледи.

След смъртта на фотографа в жилището му са намерени трупани с години кашони, побрали творчеството му.

Интересен етап от творчеството на Бърнев е работата му в киноцентъра „Бояна“, където е документирал заснемането на продукции. Кадрите включват не само сцени от филми, но и чудесни портрети на известни актьори от 60-те и 70-те години, строежи на декори, масови сцени от известни от популярни ленти.

Майсторът на обектива е хванал Стефан Данаилов (вторият от ляво надясно) и Виолета Гиндева по време на почивка на снимачната площадка

Любовта му към природата пък е останала в кадри, които запечатват гребена на морска вълна, клонче на дърво, цвете, поникнало върху отсечен дънер, силуети на тръстики.

 

БИОГРАФИЯ

Панайот Бърнев (1933–2016) е роден в Свищов. През 1936–37 година се мести с родителите си в София и се установяват да живеят на площад „Славейков“. Преди войната постъпва в начално немско училище, продължава образование си в Първа мъжка гимназия, след което следва математика в Софийски университет. Още от студентските си години се влюбва във фотографията.

След дипломирането си започва работа като шеф на цветна лаборатория при „Българска фотография“, а по-късно постъпва в Студията за игрални филми „Бояна“.

В началото на 70-те години на миналия век започва да учи задочно във Висшето училище по графика и оформление на книгата в Лайпциг. По-късно превежда от немски книги, свързани с фотографията. Същевременно става автор на „Обзавеждане в тъмната стаичка“, „Как се правят цветни снимки“ и „Портретна фотография“.

Гмуркането, алпинизмът и скиорството са другите му страсти.

- Реклама -

Последни новини