17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Неприятелските държави за Русия ще плащат газа в рубли, нареди Путин

Президентът на Русия Владимир Путин нареди плащанията за природен газ от чуждестранни клиенти да се извършват вече само в рубли, съобщи ТАСС. Това важи само за т.нар. неприятелски държави, сред които е и България. Предстои привеждането на плащания в рубли и на друг руски износ.

Руската федерация ще продължи да доставя газ според обемите и цените в сключените договори, цитира още думите му официалната агенция на Русия.

Освен това Владимир Путин заявил, че с блокирането на руските резерви в чужбина „колективният Запад“ сам обявил дефолт пред Русия и окончателно компрометирал надеждността на своите валути.

„По света подозираха, но вече се убедиха, че задълженията в евро и долари може да не бъдат изпълнени. Затова за нас няма никакъв смисъл да доставяме в САЩ, ЕС и други такива страни нашите суровини и стоки в такива валути“, каза президентът в разговор с министри.

„Взех решение в най-кратко време да се реализират мерки по превеждането на плащанията – ще започнем с нашия природен газ, доставян в т.нар. неприятелски държави – в рубли, т.е. се отказваме от използването за такива разплащания от всички компрометирали се валути“, заяви Путин.

Засега не е ясно кога влиза в сила новият режим за плащания, като Путин поръча на правителството да нареди на „Газпром“ да въведе съответните поправки в договорите и всички купувачи да имат възможност да открият сметки в рубли, за да се издължават.

Решението идва в деня, когато бе съобщено, че борсата в Москва най-после ще отвори на 24 март за ограничена търговия с акции на някои руски компании след пауза от близо един месец.

Обменният курс на рублата се движеше днес около 104 за долар (на моменти се засилваше до 95 за долар), след като в началото на войната първоначално слезе на 120 и на моменти до 150 рубли за долар (курсът преди началото на войната бе около 80). Засега Русия обслужва външните си задължения в долари, макар преводите да се бавят по технически причини.

Централната банка изкара днес на валутния пазар 800 млрд. рубли (7.7 млрд. долара) на еднодневен репо аукцион. Това е по-малко от подкрепата от предишни дни и търсенето на рубли преди нареждането на Путин по-скоро намаляваше.

Източник: Дневник

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини