19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Нигерия прекъсна доставките на ток за Нигер, новият лидер нарече санкциите безчовечни

Нигерия е прекъснала доставките на електроенергия за Нигер, научи Франс прес от близък до ръководството на Нигерската електропреносна компания (Nigelec) източник.

Тази стъпка е в съответствие с наложените от съседните западноафрикански страни санкции срещу Нигер, след като страната бе дестабилизирана от пуч.

„Нигерия изключи на 1 август високоволтовата линия, която транспортира електроенергия за Нигер“, е заявил източникът.

Страната, чиято електроенергия зависи на 70 на сто от вноса от съседката ѝ Нигерия, подлежи на международни санкции, откакто военни свалиха президента Мохамед Базум преди седмица, припомня БТА.

Самопровъзгласилият се нов лидер на Нигер Абдурахаман Чиани отхвърли санкциите, наложени миналата седмица от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), като „незаконни, несправедливи и безчовечни“, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Той заяви в телевизионно обръщение в навечерието на Деня на независимостта на страната, която е бивша френска колония, че Нигер няма да се поддаде на регионалния и на международния натиск да върне на власт президента Мохамед Базум.

Чиани подчерта, че френските граждани „никога не са били обект и на най-малката заплаха“ и нямат „никаква обективна причина да напускат Нигер“, допълва Франс прес.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини