25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Ники Кънчев

1 Как се представяте пред хората?
Вече съм се представил. Хората са си изградили представата за мен. Което е и готино, и недотам. Готиното, защото бариерите са свалени и „паркингът е платен“. Недотам, защото телевизията изгражда един донякъде едноизмерен образ. Хората с учудване виждат в мен и други неща, и екстри. Най-малкото, което чувам, е: „Ей, ти си бил по-висок и по-слаб!“.

2 Важно ли е за вас първото впечатление?
Какво беше: трудно ще направиш първо впечатление от втория път. Впечатлението/представата за някого е вид игра, в която и двамата си подавате пасове и разменяте удари. На срещите ми с хора, в офиси и прочее обикновено изнасям мое си минипредставление, в което играя себе си – говоря с моите си думи и изрази, които
някой път излизат от благоприличието.

3 Вярвате ли в любовта от пръв поглед?
Това е въпрос за 100 000 лева! И не знам дали има верен отговор. По-скоро ми е интересно има ли раздяла от първи поглед?

4 Допускате ли лесно хора до себе си?
Да, аз съм много комуникативен човек. Същото важи и в обратната посока. Обратното на допускането – някои го наричат отлюспване. Аз го наричам безразличие.

5 Какво може да ви извади от равновесие?
Издигането на фалшиви авторитети, липсата на морал, стъпването по имената на другите като по стълба нагоре, липсата на професионализъм, глупостта.

6 Компромисът, който не бихте си позволили?
Да хвърля сянка на името си. Вярно че се живее с пари, но рано или късно всички ще си тръгнем и след нас ще останат само имената и делата ни. Затова пазете Имената си.

7 Какво може да ви разплаче?
Това, че рано или късно няма да съм до дъщеря ми Мари София, няма да я събуждам, няма да я гледам как расте и как се развива. Разплакват ме и спомените за родителите ми. Колко много са ми дали едни суперобикновени хора от един суперобикновен и малък български град. Слава богу, показвал съм им много синовна обич, много се гордееха.

8 На какво най-често се смеете?
О, тук съм цар. Обичам шегата, бързото чувство за хумор, обърнатия хумор, ситуационните майтапи. Когато очакват да чуят от теб едно, ти да пуснеш друго. Това
не се учи, някак си е заложено в мен. Със Сашо Жеков, с Нойзи и други приятели разговорите ни са на такова ниво. Когато искаш да похвалиш някого, че е играл супер, пускаш: Абе, можеше и по-добре… Много се смея на новите американски филми. Там има сериозни дози от този тип хумор, силни реплики…

9 Последната книга, която ви впечатли?
„За да живея“ на Йонми Парк. Препоръчвам, не, задължавам ви! Това е разказ на млада севернокорейка, която бяга от родината си през Китай и стига да Южна Корея. Това реално е книга и за България и за нещата, които ние като деца преживявахме тук. Без глада де. Много обичам, когато някой обобщи дълбокомъдрено: В България нищо не се е променило!“. Аууу, приятелю, в България много неща се промениха. Лично аз никга нямаше да водя тия предавания, които водех, ако не беше Промяната. Наричат я Подмяна и прочее, в което сигурно има доста истина, но голямата истина е
че се придвижихме доста напред в развитието си като общество.

10 Последният филм, който ви направи силно впечатление?
„Улицата на кошмарите“ на Бенисио дел Торо по суперската книга на Уилям Линдзи Грешам. Висш пилотаж в психологията, Фройд на квадрат, как да лъжеш и да мамиш, без да те хванат, докъде можеш да лъжеш и да мамиш, без да те хванат, изкушенията и дали можеш да им устоиш. Във филма Брадли Купър все едно перифразира „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. „Кой си ти?“ – попита го Дяволът.
„Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко нещастни хората!“ Това говореше млад мъж с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата – висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе стрелнат в далечината, гдето като мътни води на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията.

11 Любим художник?
Много са и много ми влияят. Недко Солаков, Греди Асса, Емил Стойчев, Румен Рачев, Генко Генков, Енчо Пиронков, синът му Петър, Мичи Буюклийски.

12 Любим писател?
Също галактически въпрос. Книгите ме възпитаха, те бяха нашият интернет. Плюс музиката де. Имам много и любими писатели. Не искам да направя снобарски избор, ще бъда честен и ще ви кажа, че обичам писатели, които са „много масови“, но може и дане са върха на интелектуалния сладолед. Визирам Дан Браун, Джон Гришам, Стивън Кинг. Опитвал съм се да взимам от техните хватки, докато водех „Стани богат“,
защото осъзнавах, че това е много масово и гледано предаване и е хубаво да водиш „масово“. Без да сваляш стила де…

13 Любим поет?
Те са цяла стихосбирка, но определено на първа страница бих сложил Борис Христов. „Честен кръст“ още ме държи.

14 Любим певец?
Кирил Маричков определено има „ангелски отблясъци“ в пеенето, Наско от Б.Т.Р. много се разви. При дамите Лили държи едно също небесно ниво. Йорданка е кадифе. Керана ме кефи с пеенето си, миксирано с рецитиране и дишане и говорене.

15 Любим филм?
О, много са. „Изкуплението Шоушенк“, „Умирай трудно“ – първите три части, „Истински романс“, „21 моста“ – всички тези мога да ги гледам пак и пак. Въобще
препоръчвам да гледате филмите като „малки университети“, ако можете да ме разберете.

16 Любимо тв предаване?
От тези, които съм водил аз ли? Ха-ха-ха, те бяха доста. По едно време ме даваха и под наем – „Ники Кънчев под наем“. Надявам се, навсякъде съм бил себе си. Но класиката „Стани богат“ сякаш най беше Моето. Едни от големите комплименти в живота ми валят тези дни – много хора ми казват, че си свалят стари предавания с мен и се кефят.

17 Каква музика предпочитате да слушате?
Цялата музика на света. Дишам музиката аз.

18 Политик, на когото вярвате?
Всеки, който остава в историята с нещо добро. Тук обаче е тънкото място, защото всеки човек има различни представи за „доброто“. Бих сложил тук Чърчил и Горбачов.

19 Историческа личност, която презирате?
Хитлер заради Холокоста. Други заради липсата на топки да се справят с реалността и неспособността да видят бъдещето.

20 Историческа личност, на която се възхищавате?
Първите мореплаватели, които са тръгвали, без да знаят какво ги очаква, но с ясната идея да открият нови светове. Васил Левски, който е тръгнал да буди заспалите.

21 Любим парфюм?
Напоследък открих източната мускус екзотика на Amira и учудването ми беше четворно, защото го прави един пич от Варна – Христо Христов.

22 Любимо мъжко име?
Всеки човек прави името си.

23 Любимо женско име?
В последните 13 години София, а понякога и Мари София, често и Софке.

24 Какво научихте от родителите си?
Всичко! Да уважавам по-възрастните, да постигам всичко с труд, което съм правил през целия си живот! Да не забравям и „2 и 200“, което, преведено, е да не се надувам, големея и разни други разнообразни… И най-вече да съм добър човек. Това иде много от майка ми Пенка. Тя беше Душа.

25 Как възпитавате или бихте искали да възпитате децата си?
Със същите инструменти, каквито бяха приложени на мен. Нагледни примери, разясняване, показване. И с любов. И към различните, които са същите като нас. Сега често се включвам, дори самият аз организирам благотворителни акции, постове, срещи с родителите на тези деца, свързването им с други приятели, бизнесмени, медии и прочее. Това ми е почти ежедневие. Знаете ли откъде съм го взел? Навремето като дете в Червен бряг имаше „беленки“. Съседите отиват „на местото“, така му викаме там, и си обират царевицата. Товарят я на камиони и ремаркета и я стоварват пред къщата си. Минипланина от царевица. И какво се случва. Цялата улица (квартал) вечерта отива у тия съседи и почва „беленката“. Тоест почва Солидарността. Утре
вечер всички са у нас. После у някой друг. Помощ от приятели и съседи. Така беше и с „биенето на плочи“ и прочее. Неща, които са дълбоко в мен. Сега се гледаме изпод вежди и сме учудени, ако някой във входа каже „Добър ден“.

26 Какъв искахте да станете като малък?
Журналист. И май успях!

27 Кое е любимото ви животно?
Имахме кучета овчарки. Много се привързват. Истински.

28 Мото, девиз или цитат, които следвате?
„Винаги верни!“

29 Кажете един виц, на който искрено сте се смели.
Скоро постнах в моите мрежи виц, който събра много и различни коментари и лайкове. Ето ви го: Семейство ясновидци се скарали заради бъдещи изневери.

30 Думата, която използвате най-често?
Мога. Една от основните ми книги „На изток от Рая“ на Стайнбек така и завършва: Ти можеш. Заради тази книга си кръстих предаването в „Дарик радио“ „Купон на изток от Рая“.

31 Любимо ястие?
Вкусното.

32 Любим цвят?
Червеният като кръвта и ЦСКА. Синият като небето и морето.

33 Любимо питие?
Ракията е нещо, което смятам за еманация на българина. Истинско, земно, идващо от тази наша земя, пръст, почва питие.

34 Пушите ли?
Не, и не препоръчвам. Не е готино, дори не е cool.

35 Кое е първото ви разочарование в живота?
Една от големите неправди беше „Жителството“. Да не може да живееш, където искаш, да работиш, където искаш. Сега, когато чувам гласове да се връща, се усмихвам доста кисело.

36 Кога сте били най-горд със себе си?
В очите на хората чета най-високата оценка за работата ми. Няма нужда аз да си пиша някаква бележка. Ще я напишат другите. Много често я виждам и в очите на младите колеги, които сега навлизат в телевизията и радиото.

37 Дилемата семейство или кариера – какво избирате?
50 на 50. Едното движи другото, второто балансира първото. Скачени съдове.

38 Какви са хората от приятелския ви кръг?
Готини, мъжкари, истински жени. Хора с достойнство. Някои от най-талантливите хора в тази страна. Да съм им приятел също е сред оценките, за които говорехме по-горе. Лили Иванова, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Марги Хранова, Кеворк, Кирил Маричков, Йордан Караджов, Дани Ганчев от „Тангра“ да ти вдигнат телефона и да си поговориш приятелски – как ви звучи?

39 От какво най-много се срамувате?
Няма безгрешни хора и аз съм сред тях. Опитвам се от грешките да не се срамувам, а да вадя поуки, да не се спъвам в този камък пак.

40 Кой е най-големият ви страх?
Раздялата с този свят.

41 Мечтата, която преследвате?
Постигнал съм почти всичко, но винаги има място за още Мечти.

42 Откъде черпите информация?
От всичко около мен. Като дипломиран журналист чувството за информацията е заложено дълбоко в мен. И най-интересното е, че и досега второто нещо, което
ми хрумва, след като науча нещо, е: Това става ли за дописка, или не?

43 Как отсявате истината от фалшивите новини?
Ми то си личи отдалече. Хем е новина, хем не е. Хем е изстрел, но е халосен. Сложете на везните кой има интерес, кой е източникът, какво се цели, кога се пуска новината, защо, и нещата си идват по местата.

44 Колко време прекарвате в социалните мрежи?
Доста. Приемам Фейсбук, Инстаграм и LinkedIn профилите ми като мои медии. Там мога да коментирам това, което интересува мен или цялото общество.

45 Очаквате ли изкуственият интелект да измести човека?
Сигурно, но в края на краищата изкуствената кукла няма как да измести истинската жена.

46 Искате ли да летите в Космоса?
Сигурно ще ви прозвучи фантастично, но двете години в казармата смятам за моето пътешествие в Космоса. Или поне в друга галактика. Там всичко беше различно и като емоции, и като йерархия, и като изживявания.

47 Вярвате ли в извънземни?
Вярвам в Божественото.

48 Имате ли пророчески сънища?
Само ако съм ял люто, ха-ха-ха.

49 Кое е любимото ви цвете?
Зеленото.

50 Отглеждате ли домашен любимец?
Нямам търпението, а може би и времето за това.

51 Кое според вас е най-ценното човешко качество?
Добротата. Съпричастността. Солидарността.

52 Кога предпочитате самотата?
Доста съм публичен. Затова самотата ме привлича, а и когато съм бил сам/самотен, съм измислял най-креативните неща в живота си.

53 Има ли порок, който ненавиждате?
Нямам някакво качество, което да ми пречи и да пречи на околните.

54 Борили ли сте се със зависимости?
Слава богу, не. Едно от предимствата на малкия град беше, че той ме съхрани от зависимостите.

55 Коя е най-тежката битка, която сте водили?
Водих битка за другото ми дете. Беше тежка битка.

56 Имате ли хоби?
Определено обичам да обичам. Хобитата са такава страст. По два до три пъти волейбол в седмицата, мисля, е сериозно хоби.

57 Бихте ли се определили като бохем?
Май да, в историческия първи брой на българския „Плейбой“ Нойзи направи интервю с мен. Бохемството беше основна тема.

58 Къде почивате – в България или в чужбина?
Как „доди“.

59 Коя е съдбата, която не бихте искали да ви споходи?
Има много съдби, които не искам да повтарям. Хора, стигнали до Еверест и паднали после до Марианската падина. Гледам обаче, че Времето някак си им прощава и по техните животи стават страхотни филми и сериали. Знае ли човек какво иска и какво не иска да го споходи….

60 Вярвате ли в късмета?
За късмета трябва да си готов. Вярвам в подготовката. А талантът е от Господ.

61 Пропуснатият шанс, за който съжалявате?
Нямам усещането че съм пропуснал шансове. Скачал съм в сериозни предизвикателства, които никой тук не познаваше. След сериозен кастинг поведох „Стани богат“, а „Биг Брадър“ го гледаше цяла България. Отидох в „Дарик радио“, когато имаше по-слушани от него станции като „Експрес“ и „99“, но сега тях никой не ги помни, а „Дарик“ си е класа!

62 Бихте ли отговорили на въпроса на колко години сте?
На достатъчно, за да ме предизвикате да забия от третия метър. Който разбира от волейбол, ще ме разбере.

63 Коя е най-неудобната ситуация, в която сте попадали?
В телевизионното творчество всеки миг си на косъм от нещо подобно. На един от финалите на „Брадъра“ недоволните агитки на останалите на трето и второ място просто се вдигнаха и си тръгнаха от залата и аз трябваше да „кулминирам“ пред празни столове. Усмихнах се и продължих.

64 В коя епоха бихте предпочели да живеете?
Ако махнем ковида, нашата си е супер!

65 Кое според вас е най-голямото научно постижение?
Имейлите. Това е революционно постижение в комуникациите и в работата на всеки един от нас. По-рано пишех една статия за 2 часа и за един ден я носех до редакцията.

66 За или против ваксините?
„За“, но разбирам и другите хора. Искат да раждат, нека!

67 Вярвате ли в конспиративни теории?
Харесва ми да научавам такива неща – че някой някъде в някоя стая, или както им викахме, канцелария, е замислил хитър план, който е пуснал в действие. „Арго“ е нещо такова.

68 Как бихте се определили – либерал или консерватор?
Микс. За доста неща съм консервативен, но не съм консерва.

69 Смятате ли, че детето само трябва да определи половата си идентичност?
Смятам, че детето трябва да получи възпитанието от родителите си, после от училището, а и от улицата.

70 Интересувате ли се от спорт?
Меко казано, да.

71 Държите ли на перфектна визия?
Държа на добрия дух и го търся и в спорта. Спортът учи на много неща. Включително да поздравиш по-добрия от теб. Много хора бутат тук и омраза, което не е моето.

72 За или против пластичните операции?
Всеки сам си „преценя“!

73 Изпитвате ли комплекс заради външния си вид?
Защо? Аз съм това, което съм.

74 Твърдо или меко легло предпочитате?
Топло.

75 Доволни ли сте от заплатата, която получавате?
Ако нещо съм недоволен, намирам начин да изкарам още. Не хленча. Житейски принцип.

76 Страхувате ли се от новото начало?
Не се страхувам. Тв кариерата е диво животно, което трябва да опитомиш. Мисля, че имам нужните качества – такт, реакция, бърза и услужлива мисъл, усет за импровизацията, натрупана база данни, нужното самочувствие. От какво да ме е страх?

77 Коя е държавата, в която мечтаете да живеете?
Великобритания, и по-точно в Лондон, за да мога да ходя на мачовете на „Челси“.

78 Кой е най-незабравимият момент в живота ви досега?
Имам доста такива. Бих споделил последния от миналата година. 21 юни 2021 година – воденето на благотворителния концерт за Цвети Страхилова на „Стадиона на Мира“ в Перник. Във въздуха имаше любов, един цял град се бореше за едно от децата си. Настръхвам и сега. Плюс над 80 изпълнители от цяла България, дошли да пеят за непознато за тях момиче.

79 Най-тежкият период, който сте преживели?
Раждането на близначките ми.

80 Коя е надеждата, която ви крепи?
Не може да стане по-зле.

81 Вярвате ли в приятелството?
Разбира се, стига да имаш приятели. Приятелите се отглеждат. Времето също помага тук, като ги пресява.

82 С кого бихте живели на самотен остров?
С Том Хенкс и неговия господин Wilson, за да играем плажен волей.

83 Може ли да простите изневяра?
Като се случи, ще го мисля.

84 Поддържате ли отношения с бившите си половинки?
Чувството тук е Уважение.

85 Привърженик ли сте на брака?
Ключовата дума е Семейство.

86 Романтични ли сте?
Обичам романтичните жестове, но в последните забързани години изглеждат някак нагласени и се случват по повод. Така че зависи.

87 Кой е любимият ви момент от денонощието?
Много обичам да ходя на кино през деня и да изляза навън, а акълът ми и емоциите да са още някъде другаде. Сюрреалистично е. Препоръчвам.

88 На кой народ симпатизирате?
На българския народ, разбира се. Родният ми. Кръвта ми. Съседите ми. Съучениците ми. Състудентите ми. Колегите ми. От англичаните бих взел и присадил тук достойнството. От французите чувството за справедливост и солидарността. От италианците храната. От гърците островите им. Да ги преместим в Черно море СЕГА!

89 Кой е въпросът, който си задавате най-често?
Защо има толкова мъка по земята? Защо хората умират от рак? От другите болести? Не е справедливо, не е…

90 С коя историческа или съвременна личност бихте искали да разговаряте?
С удоволствие бих поговорил с Боно от „Ю Ту“, с Джон Ленън също. С другия ми идол Ричи Блекмор успях да се видя за минути. Подарих му диск с български фолклор.

91 Кои са илюзиите, с които сте се разделили?
Една от илюзиите е за „чисти и свети медии“. Даже девствени, ако може. Е, няма как, хора, медиите също плащат заплати, журналистите също изхранват семейства. По-скоро си изберете медия и я подкрепяйте, рекламирайте в тази медия, а не казвайте: „Не гледам, не слушам, не чета“. Тази медийна абдикация е много опасна, защото вие ще избягате, окей, но децата ви растат в същата звукова медийна среда и няма къде да избягат. Това е същото и с пътищата. Да не ви дреме, защото си живеете някъде на село, но нали детето ви ходи на училище и се друса по същите продупчени
улици. Запомнете един от законите на Ники Кънчев: „Силни медии – силна държава“.

92 Кога свършва детството?
Когато сексът те докопа.

93 С какво никога не искате да се разделите?
С книги, филми и предмети, които са ме белязали.

94 Кой е най-добрият съвет, който сте получавали?
Много са, но преди 2 седмици по повод тази ваша рубрика Кеворкян ми каза: „Продължавай да бъдеш любопитен!“. Разбира ги тоя човек тези работи! Тенкю, Мастер!

95 Вярвате ли, че съдбата на човека е предопределена?
Да, и това се дължи на гените на родителите. Тези, които рязко късат генното въже и емигрират надалеч от род и родина, според мен тъгуват силно. Не знам де…

96 Допитвате ли се до астролози и нумеролози?
Знам си личната астрологична карта. Следвам я, и тя мен.

97 Връзвате ли си червен конец на ръката срещу зли сили?
В моя свят има доста хейт, удари под кръста, приказки зад гърба и други нещица. Аз просто продължавам напред.

98 Каква е представата ви за щастие?
Да правя другите щастливи. Давай и ще получиш.

99 Как бихте искали да си отидете от този свят?
Както всички останали.

100 С какво бихте искали да ви запомнят хората?
Ако досега не са ме запомнили, късно е, либе, за китка!

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини