20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Николай Василев: Бюджет 2022 e най-разхитителният, популистки и харчещ бюджет в историята на България

„Това е най-разхитителният, популистки и харчещ бюджет в историята на България. Разходите като процент от БВП ще бъдат 48%, при рамки от 33 до 43%. Това е убийствен скок на този показател. Няма да имаме икономическа стабилност, а може и да излезем от Еврозоната, преди да сме влезли. Изсипваме пари със самосвали, няма да постигнем целите си“. Това заяви бившият икономически министър (2001 – 2003) Николай Василев.

По думите му между 1997-ма и 2008-ма година България е имала добра фискална политика и рекордно намаляване на държавния дълг. „След септември 2020 г. се засилваме по пързалката надолу и сега с огромна скорост. В момента управляващите вярват, че колкото повече милиарди се раздават по-добре“, смята икономистът. И прогнозира, че два мандата с такова финансово управление ще доведат до кризата в Гърция, настъпила през 2010 г.

„Ако такива хора ни управляваха последните 20 години, сега България нямаше да е функционираща икономика и щеше да е по-бедна“, смята той. По енергийната тема споделя, че не му харесва да има държавни дружества 32 години след началото на прехода. „Ако беше приватизирана и либерализирана енергетиката, нямаше да се занимаваме с тези неща. В комуникацията никой не обсъжда подобни въпроси.“

Василев определя идеята за сливането на университетите като смела и я подкрепя, а позитивно отношение има и към съкращенията в администрацията, пробив в Македония, както и листването на БДЖ на борсата. Той е противник на мораториума и счита, че трябва да падне. „Държавата да си избере кои граждани да подкрепи финансово, цената на тока трябва да бъде пазарна“, коментира Василев.

 

Източник: Нова

кадър: БТВ

Последни новини

- Реклама -