11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

НИМХ: Снежната покривка ще се увеличава, ледени дни от четвъртък

Снежната покривка ще продължи да се натрупва, в София ще има ледени дни. Това каза в интервю за БГНЕС Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Стойчева обясни днешното предупреждение на НИМХ за жълт код за сняг, което е в сила за 12 области на страната. „Това означава, че очакваме снежната покривка да достигне и надхвърли 10 см в тези райони, в които сме обозначили жълтия код. Разбира се, вътре във всяка една област, допълнително сме уточнили.

В Благоевградска област по долините на Струма и Места, ще вали все още дъжд, тъй като температурите са високи. Постепенно освен в планинските райони нивото, до което ще вали сняг, ще се снижава. С понижението на температурите и в нощните часове дори в равнинната част дъждът ще започне да преминава в сняг. Главно в югозападната част на страната очакваме такива валежи. В западните райони също. В областите Враца, Монтана, особено към Старопланинската област снежната покривка надхвърля 20 см, обясни Стойчева.

„По този Средиземноморски циклон, който преминава през Балканите снежната покривка ще продължи да се натрупва“, допълни синоптикът. По думите й снежната обстановка се дължи именно на този циклон.

„При такива обстановки, при които от североизток при нас нахлува студен въздух, а от югозапад влажен и по-топъл въздух от Средиземноморието, се получава характерна обстановка, при която има валежи от сняг. Тази обстановка ще е малко по-продължителна, тъй като центърът на Средиземноморския циклон ще остане по-дълго в района на Балканите. Това означава, че валежите няма да спрат, няма да израсне високо атмосферно налягане по антициклона. Ще останем в градиентната зона – по-продължително време. Още два-три дни. Особено в Родопите снежната покривка наистина ще се натрупва напред в дните“, обясни Анастасия Стойчева.

Тя отговори на въпрос кога да очакваме да се нормализира метеорологичната обстановка. „Всъщност впоследствие след като започнат да спират валежите, те вече няма да са толкова интензивни в Родопите през втората половина от седмицата. Тогава ще има разкъсвания на облачността и с нахлуването на студения въздух от североизток, температурите ще се понижат. Очакваме сутрешни температури в котловинните полета на Западна България и на места в Северна България до минус 10, минус 12 градуса. Ще следим обстановката. При изясняване и стихване на вятъра тези температури могат и да са по-ниски, докато по Черноморието пък ще остават около нулата. През втората половина от седмицата температурите ще са доста по-ниски. Към четвъртък, петък, събота – ще имаме и отрицателни дневни температури. В София например ще имаме ледени дни. Това са тези дни, в които дневните температури остават под нулата. Сега с това студено нахлуване, очакваме да имаме такива дни“, допълни още Стойчева.

Източник: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -