13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

НИМХ спира да подава информация за времето и към медиите в знак на протест

От днес националният институт по метеорология и хидрология спира подаването на информация за времето към медиите в знак на протест. Това заяви директорът на института проф. Христомир Брънзов.

От вчера НИМХ спря да подава информация за времето на сайта си. Вместо обичайната прогноза, на сайта излиза съобщение за протест.

Проф. Христомир Брънзов заяви, че решението за протеста е на служителите на института. Той ги е помолил единствено да не спират измерването на атмосферните условия, международния обмен и системите за ранно оповестяване.

НИМХ обяви протест заради намерението на депутатите да прехвърлят института от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите.

Решението се очаква да бъде гласувано окончателно в пленарната зала днес с промените в Закона за водите.

От правителството са категорични, че промяната няма да доведе до загуби за института.

Учените обаче се страхуват, че това ще е проблем за осъществяване на научната им дейност, която е съществена част от работата им. „Това, което притеснява колегите е, че се мъчат една национална научна организация да я направят ведомствен институт. Това е смисъла на тази трансформация. Следващата стъпка, която се очаква, гледайки какво предлагат като закон за нас, е вероятно ликвидирането ни като научна структура.“ – заяви в „Денят започва“ проф. Брънзов.

Той допълни, че научната структура разполага с правото да разпределя сама бюджета си и да има научна автономия като ръководителят ѝ се избира от колегите си от академичния състав на организацията.

Вчера обаче, в ресорната парламентарна комисия е одобрено предложението ръководителят на НИМХ да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, изтъкна проф. Брънзов. „Начинът, по който се бърза и по който всичко това се прави зад гърба на института, е много притеснителен и дано останалите решения да не се взимат по този начин.“ – каза още проф. Брънзов.

Директорът на НИМХ допълни, че институтът няма ангажименти единствено към министерството на околната среда и водите, но и към други ведомства по закона за защита от бедствия и аварии и др. Затова учените държат да продължат да работят като независима научна организация и не искат да стават част от което и да е ведомство.

Ако законът бъде приет в този си вид днес, всеки от учените в НИМХ ще вземе сам решение дали ще остане на работа в института или не, заяви още проф. Брънзов, и добави, че сред недоволните от законовата промяна са и ключови специалисти, които трудно се намират на пазара на труда.

Източник: БНТ

снимка: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img