- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Корнелия Нинова: Кабинетът на Радев и Стефан Янев са наредили доставка на оръжия за Украйна

Избрано

Питам г-н президента как ще изчисти петното, което лепна Димитър Стоянов на президентската институция. Димитър Стоянов уличава президента Радев в търговия с оръжие за Украйна, заяви Корнелия Нинова.

Документи, уличаващи служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента Руемен Радев за търговия с оръжие за Украйна, извади министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

В събота главният секретар на президента Димитър Стоянов публикува във Фейсбук факсимиле на документ, от който в три реда става дума за пренасочване на оръжия от Афганистан към Украйна. Целта бе да се внуши, че  министерството на Нинова изнася оръжие за Украйна, за да се подкрепи изречената преди това подобна теза от президента Радев.

„Документът, който показа Димитър Стоянов в събота, е от служебния кабинет на Стефан Янев“, заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

И показа два документа – оригинала на цитирания от Стоянов, и друг, с който уволненият от Нинова борд на ВМЗ „Сопот“ е искал тази сделка да се осъществи.

Според Нинова първият документ е докладна записка от бившия директор на ВМЗ „Сопот“ до Съвета на директорите. В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев.

„Желанието на изпълниелния директор на ВМЗ „Сопот“ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021-а за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна“, обясни Корнелия Нинова.

След това тя показа и втори документ, с който Съветът на директорите на ВМЗ „Сопот“ одобрява промяната в сделката. „Този Съвет на директорите подава документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна. Междувременно е дошло ново правителство,  сменен е министърът на икономиката и аз заемам този пост. Документите идват в Комисията и тя отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение. Аз като принципал сменям изпълнителния директор на ВМЗ „Сопот“, който е назначен от ГЕРБ още през 2015 г. А Съветът на директорите е назначен на финала на последния служебен кабинет на Румен Радев“, обясни министърът на икономиката.

Така Нинова доказа с документи, че служебният кабинет на Стефан Янев прави опити за изнасяне на оръжия към Украйна, а президентът обвинява за това нея. На всичкото отгоре секретарят на президента Димитър Стоянов вади документ, от който става ясно, че именно служебното правителство на Радев разрешава оръжейния износ за Украйна.

„Последните месеци темата „оръжие за Украйна“ беше употребена грубо, манипулативно, с политически цели, но всяка лъжа и манипулация имат граници! Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове“, заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова.

И допълни, че е била призована от президента да „обяви на обществото и на левите истината“.

По думите ѝ главният секретар на президента Димитър Стоянов е публикувал 4 реда от документ с пълното съзнаниие, че този документ уличава именно правителството на Стефан Янев, защото в него пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

„Той (Димитър Стоянов – б.р.) говори за лъжа. Днес аз ще ви кажа истината с пълното досие на сделката „Афганистан – Украйна“ – става дума за умишлена манипулция. От текста е видно, че става въпрос за сделка и доставка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не ѝ дава разрешение“, обясни Корнелия Нинова.

И сега, обърна се тя към медиите, какви са изводите:

„Тъжните изводи са за държавността. Това не е война с президента, а битка за истината, за спирането на фалшиви новини, за нормала държава, в която тази истина не се изкривява, за да унищожиш някого, който не ти е симпатичен. Ние, като ръководство и правителство, свършихме своята работа – тази сделка не е осъществена и освободихме борда, който я искаше“, бе категорична Корнелия Нинова.

„Много месеци стискам зъби. Време е и аз да задам въпроси.

Питам г-н президента, как ще изчисти петното, което лепна Димитър Стоянов на президентската институция? Той злепостави служебното правителство, назначено от Радев. Димитър Стоянов уличава президента Радев в търговия с оръжие с Украйна“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини