- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Новите варианти за начало на учебната година – 1 и 7 септември

Учебна година от 1 или от 7 септември. Това са новите варианти за начало на учебната година, предложени от Министерство на образованието за обсъждане.

Има и вариант първият учебен ден да остане на 15 септември, но с удължаване за някои класове в летните месеци.

От просветното министерство уточняват, че в момента българските деца учат най-малко и почиват най-дълго в сравнение с други европейски държави.

Според първия вариант началото на учебната година остава на 15 септември, а продължителността на учебното време се увеличава с 10 учебни дни за учениците от 1. до 6. клас, включително. Ако бъде прието това предложение, занятията на децата от 1. до 3. клас ще приключват на 15 юни, а на учениците от 4. до 6. клас – на 30 юни. За останалите випуски графикът не се променя.

Вторият вариант предвижда учебната година да започва на 7 септември за всички ученици, освен за тези в спортните училища, като краят ѝ бъде удължен за учениците от 1. до 6. клас по вече описания начин. При такава ситуация ваканциите за всички ученици ще се увеличат с пет дни и ще бъдат по-равномерно разпределени в рамките на учебното време. МОН смята този вариант за оптимален.

Предложението в третия вариант е началото на учебната година да бъде на 1 септември, а учениците от 1. до 6. клас да учат 10 учебни дни повече през юни по
вече описания начин. Тогава би имало 10 допълнителни учебни дни за ваканция за
всички ученици, които да се разпределят в рамките на учебното време.

Учебната 2022-2023 г. ще започне на 15 септември, както досега, независимо кой от
предложените варианти бъде избран, обявиха от МОН.

 

Източник: БТВ

снимка: БТВ

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -