- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Новите санкции: Ограничават достъпа на руснаци в критични инфраструктури

Петро Кулеба и Жозеп Борел

Страните от ЕС най-накрая одобриха десетия пакет от санкции срещу Русия, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Преди обяд приключи т. нар. писмена процедура, с която бяха приети вчерашните констатации на 27-те посланици.

Одобрените от ЕС тази нощ нови санкции срещу Русия предвиждат забрана на руски граждани да участват в ръководството на критична европейска инфраструктура, както и да запазват обеми в европейските газови хранилища. Това се посочва в съобщение на Съвета на ЕС, цитирано от БТА.

Въвеждат се допълнителни забрани за износ на технологии и стоки като електроника, някои превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели, строителни материали, антени и кранове. Забранява се износът на електронни части, които може да послужат за руските оръжейни системи, включително дронове, ракети, вертолети, някои редки изкопаеми, интегрални схеми и термокамери, асфалт и синтетичен каучук.

За първи път към списъка са прибавени седем ирански организации, които произвеждат бойни дронове, използвани от Москва във войната в Украйна. Забранява се транзитът през Русия на изнасяни от ЕС стоки и технологии с двойна употреба, за да се избегне заобикаляне на санкциите.

Налага се забрана за разпространението в ЕС на каналите RT и „Спутник“ на арабски език. Пояснява се, че това е мярка срещу разпространението на дезинформация и манипулирането на информация, предназначена да дестабилизира държави. Тези канали са използвани за непрекъснати и съгласувани действия за дезинформация и руска военна пропаганда, се допълва в съобщението.

Ограничава се възможността руски граждани да заемат каквито и да било позиции в управителните органи на критични инфраструктури и субекти на ЕС, тъй като влиянието на Русия в тях може да застраши добрата им работа и да създаде опасност за предоставянето на основни услуги на европейските граждани.

Въвежда се забраната за предоставяне на руски граждани на обеми за съхранение на газ, за да се избегне използването на руските газови доставки като оръжие.

Ще бъдат въведени допълнителни задължения за съобщаване за запорирано в ЕС имущество на руски граждани и организации, както и на Руската централна банка, обхванати от санкциите. В списъка на санкционираните се добавят още три руски банки.

Въвежда се задължение за авиокомпаниите да съобщават за изпълнението на чартърни полети. Предвижда се данните да бъдат обменяни между страните в ЕС.

 

Снимка: EEAS

- Реклама -

Последни новини