- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Новият спектакъл срещу Тръмп е неубедителен, но плашещ

Автор: Теодор ЦЕКОВ

Подновената офанзива на управляващата САЩ Демократическа партия срещу Доналд Тръмп изглежда неубедителна като предишните. Мотивите и резултатът от нахлуването на ФБР в семейното имение в Мар-а-Лаго, Флорида, засега са обгърнати в съмнения, спекулации и неясна перспектива.

Интересно е обаче в какъв контекст се случват събитията. Доколко са опит за отклоняване на публичното внимание от реалните проблеми с инфлация, социална и бизнес несигурност; от международните кризи (през Украйна и Близкия изток до Тайван) и икономическата война, които се развиват негативно. Или са част от стратегия за нови разделителни линии, които да радикализират обществото, да реактивират намаляващата подкрепа към демократите преди ключовите междинни избори за Конгреса и част от Сената през ноември. Тествано и доказано е, че Тръмп наелектризира свои и чужди. Без главния си дразнител в последната година левите телевизии търпят сериозен спад на аудиторията, докато десните медии бележат ръст.

Безпрецедентният рейд в президентския имот беше оправдан с изнесени при напускането на Белия дом секретни документи. Бившият президент твърди, че книжата са декласифицирани, със знание и препоръка на ФБР са взети допълнителни мерки по сигурността на помещението им в Мар-а-Лаго. Освен това съдебните и разследващи органи можели да ги изискат (през февруари Тръмп върнал една част), вместо да правят спектакъл с претърсване и изземане.

Препратки към Гестапо и Щази

Акцията – по сигнал от Националния архив към Министерство на правосъдието и оттам ФБР – и крайните реакции идват като епизод от сериал с политически мотивирани действия. Консервативните републиканци обвиняват властта в използване на съдебни и силови органи срещу опоненти. Правят пресилени аналогии с германските Гестапо и Щази. Вече наричат ФБР (FBI) Федерално бюро за сплашване (Intimidation). Коментират действията на службите като поредна, по-екстремна стъпка към безконтролна тирания: продължение толерирането на протести и беззакония, което изстреля престъпността до невиждани висоти; на унищожителните за бизнеса и населението ковид ограничения; на помпащите инфлация и обедняване финансови политики.

Усилията на Джо Байдън за изливане на трилиони долари чрез инфраструктурен план под мотото Build Back Better срещнаха опозиция от собствени сенатори и се стопиха до неколкостотин милиарда „за редуциране на инфлацията“, вкл. двойно подсилване на данъчните служби. На международната сцена проблемите в Украйна и Близкия изток продължават, напрежението с Китай относно Тайван се разгаря.

Естествено, Тръмп свири на струната като Спасител срещу деконструкцията на Америка от безразсъдни, индоктринирани, некомпетентни леви радикали и прогресисти.

Двойни стандарти и стари методи

Генералният прокурор Мерик Гарланд призна, че одобрил обиска в Мар-а-Лаго, защото никой не е над закона в САЩ. Изключения от стандарта, изглежда, има. Хилари Клинтън като държавен секретар компрометира от домашния си компютър хиляди имейли с чувствителна информация. Президентският син Хънтър Байдън минава метър за бизнес аферите си в Китай и Украйна. Най-пресният случай – благодарение на английски таблоид – касае 53-годишния син на Нанси Пелоси. Пол пътувал инкогнито с мама до Тайван, инвеститор е в китайска технологична компания и има солиден пакет акции в друга. Известно е, че тате и мама Пелоси печелят огромни суми от търговия с акции.

Апологетите на демократите от водещите медии се връщат към методите от мандата на Тръмп с внушения и „уличаващи информации“ от анонимни източници, докато скандали около видни демократите се замитат под килима. Всеки знае какво излезе от кампанията за руска колаборация при избора на 45-ия президент през 2016 г. Оказа се съшита с бели конци и фалшиви твърдения от свързани с щаба на Хилари Клинтън лица, целящи провокиране на службите за разследване и подслушване щаба на опонента.

Безуспешни остават опитите по вменяване вина на Тръмп за щурма на Капитолия от негови привърженици на 6 януари 2021. Поисканият от Камарата на представителите (конгресмените) импийчмънт заради „подстрекаване на метеж“ не получи нужната подкрепа в Сената. Провалът на форсираната акция беше оправдан с недостатъчно информация и затова беше предложена Национална комисия по събиране и разследване на факти с представители на двете партии, но тя също не мина през Сената. Основният двигател – говорителят на долната камара Нанси Пелоси, премина към създаване на комитет от конгресмени и включи за цвят двама анти-Тръмп републиканци – Лиз Чейни и Адам Кинзингър, от които партията бързо се разграничи. Комитетът интервюира над 1000 свързани със събитията, приближени на Тръмп отказаха да дават показания и някои бяха осъдени за отказ да съдействат.

Стратегия с две остриета

Целта явно е чрез повдигане на обвинения да се осуети участие на Тръмп в президентските избори през 2024 г. Евентуални присъди ще попречат на негови поддръжници да заемат държавни постове. Едно поне частично дискредитиране би повлияло и на изборите този ноември. Независимо дали акцията на съда и ФБР ще доведе до нещо сериозно, тя ще засегне репутацията на републиканците. Влиянието на Тръмп в партията е безусловно, огромна част подкрепени от него кандидати спечелиха вътрешнопартийните пресявки.

Демократите очевидно се целят в партийната доминация на Тръмп, но дори да я разклатят, на хоризонта изгряват други обединителни фигури като 44-годишния губернатор на Флорида Рон Десантис. Може само да се предполага чий рейтинг ще спечели и загуби от аферата Мар-а-Лаго, но вече е безспорно, че републиканците се изкачват по вълната на игнорирани от демократите проблеми. Вече спечелиха избори с подкрепата на родители, протестиращи срещу преждевременното сексуално обучение и джендър пропагандата в училище.

Безпрецедентният обиск в имението на Тръмп поражда опасения като послание „Щом можем да го сторим на президент, да се сещат останалите“. Случи се така, както социални мрежи блокираха профилите на държавния глава и цензурираха различен от „правилния“ наратив. В центрофугата от кризи обаче въпросът вече не е персонален, а ценностен.

- Реклама -

Последни новини