11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Ново ракетно нападение в Украйна, Русия съобщава за атака с дронове

Украйна съобщи за ново руско ракетно нападение, Русия – за поредните атаки с дронове.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща стъпки за приравняване на корупцията към държавна измяна. Според Зеленски са възможни избори във военно време, ако съюзниците помогнат финансово.

Руската противовъздушна отбрана е свалила дрон над района Люберци край Москва. Няма жертви и разрушения, съобщи кметът Сергей Собянин. 46 полета са били забавени или отменени от летищата Домодедово и Внуково.

Заради руски ракетни удари въздушна тревога беше обявена отново в редица украински области, сред тях Николаевска, Херсонска, Одеска, както и в Киев. Властите обявиха, че е отчетено вероятно изстрелване на крилати ракети „Калибър“ от Черно море и призоваха гражданите да не пренебрегват опсността и да останат в укритията.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща много скоро да предложи на парламента да приравни корупцията към държавна измяна по време на режима на военно положение.

Според Зеленски корупцията не е само вътрешен проблем, тъй като има отзвук и в чужбина.

Проблемът предизвика поредица от сътресения, включително уволняването от Зеленски този месец на всички регионални началници на наборни центрове след общонационален одит.

Украйна се нарежда на 116-то място от 180 държави в най-новия индекс за възприятието за корупция, изготвян от организацията „Трансперънси интернешънъл“.

Зеленски коментира, че са възможни избори, ако партньорите поемат разходите, законодателите направят промени и бъде осигурена възможност всички отидат до урните. 7 милиона украинци са в чужбина, наблюдатели трябва да има и на фронта. Необходими са 5 милиарда гривни или 135 милиона долара само за вот в мирно време, отбеляза Зеленски.

Избори не могат да бъдат насрочени по силата на сегашното военно положение, което е удължавано на всеки 90 дни и настоящото изтича на 15 ноември. Според нормалния електорален график трябваше през октомври да има парламентарни избори, а през март догодина – президентски.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img