- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нов вид диви стриди се появи по нашето Черноморие

Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те са нов вид за нашите ширини, много по-големи от отдавна изчезналите.

Всяко лято Иван участва с лодката си в летните практики на студентите и неволно e развил изследователски рефлекс. Именно той открил пришълците в пристанището на Черноморец и повикал учените.

Проф. д-р Пламен Митов – зоолог: А къде я намерихте?

Иван Вълков – Ами тук, залепена на самия пирс, докато търсех черни миди. Вижда се като камък и в първия момент не знаех какво е

Потвърждението идва мигновено – стридата е на 20 сантиметра дълбочина, залепнала на бетонния кей. Учените веднага я разпознават.

„О, тя е страхотна, виж колко е голяма. Доста са едри, вероятно са на повече от година и половина.

Мидата толкова здраво се е захванала, че се изискват усилия да се отлепи от кея. Наблизо се забелязва още една. Но за истинско научно наблюдение, учените трябва да потърсят други екземпляри и да опишат местообитанието им.

„Това е Magallana gigas или Crassostrea gigas – тихоокеанската мида, която се оказа пришълец и в Черно море. Всичките екземпляри са пришълци. В Черно море живее една стрида, която се казва ядлива стрида или европейска стрида, преди малко на плажа тук на пясъка тук намерих една черупка, тя е много малка и сравнена с тихоокеанската стрида, можем да видим каква е разликата“, обясни проф. д-р Пламен Митов.

Дребната черноморска стрида изчезва преди около 40 години. Причините са много. Не стига замърсяването и затиняването на водата, но се появяват смъртоносни паразити.

За половин час оглед в пристанището, учените откриват още 5 екземпляра.

„Явно в тази начална форма на колонизиране на мидата те предпочитат твърди и равни субстрати. Намираме ги на много малка дълбочина, между 25 и 75 см .. около тях са най-вече черната мида, видове морски гъби, червени и зелени водорасли. Малки рибки, попчета, морски игли и морски кончета, морски кучки, скариди“, казва доц. д-р Любомир Кендеров.

„Вероятно техните ларви са попаднали от морските течения на север от Кримския полуостров, от румънските брегове с мощни течения на т.нар. кримско течение на Черно море“, смята проф. Пламен Митов.

Средиземноморската стрида е много адаптивен и устойчив вид. Въпреки това е още много рано да се каже дали само ни гостува или трайно ще се засели тук

„Ако се развият и се получат десетки стотици популации с хиляди екземпляра, тогава вече можем да кажем, че този вид наистина вече се е адаптира към средата и е заел една нова ниша“, коментира проф. д-р Пламен Митов.

Като всички миди и тези се хранят, като филтрират водата. И не са особено подходящи за ядене.

- Реклама -

Последни новини