9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нора Нова – детската муза на Асен Пейков

Албена АТАНАСОВА

„Не е важно как ще умреш, важно е как си живял“, казваше Ахинора Куманова – една от най-колоритните дами в европейския светски пейзаж, известна като Нора Нова. Първата българка, пяла на Евровизия, доказа, че умее да живее – тръгна си от грешния ни свят на 93. „Старея, но не оглупявам. В това ми е силата. Доволна съм от съдбата си – получих това, което заслужих“, споделя приживе прочутата блондинка, която оприличава битието си на пъзел.

Зачената във Виена, родена в София, израснала в Берлин и натрупала слава и пари в Хамбург, Дюселдорф и Мюнхен, Ахинора Куманова е кръстена на царица от Народните приказки на Николай Райнов. Тя е едва на три, когато печели първите си овации от публика – в конкурс за мини Мис във Варна е обявена за „Най-хубавото дете на България“. Неслучайно великият скулптор Асен Пейков, чийто Леонардо да Винчи посреща гостите на летище „Фиумичино“ в Рим, извайва главата й за единствената си изложба в България, а художничката Руска Маринова рисува портрет на очарователното момиченце.

София Лорен позира на българския скулптор в римското му ателие

Ахинора се чувства като на сцена и в Берлин, където баща й е изпратен на дипломатическа служба – месеци наред не желае да проговори на немски, а след това не спира да пее шлагерите на тогавашните звезди Зара Леандър, Росита Серано, Илза Вернер и да рецитира „Камбаните на Шилер“. Със сестра си Илка организират куклен театър и акробатически номера с хлапетата от съседните къщи. Идилията е помрачена от смъртта на майка им – отлична пианистка, която всеки ден ги образова музикално. Баща им се жени втори път за немкинята Хелга, а след като Хитлер обявява Берлин за открит град, семейството се мести в Швейцария. Куманов е опитен дипломат и социалдемократ, но е още по-голям патриот – и след 9 септември пристига с жена си и дъщерите си в София. Така нареченият Народен съд издава смъртна присъда на брат му Андрей, самият той два пъти е изпращан в Белене, а фамилията е изселена от столицата. От смърт го спасяват стари приятели, които бързо се адаптират към новите политически условия. По това време Ахинора вече е в Девическата гимназия, от чиито часове редовно бяга, за да слуша все още позволените джазови състави.

Людмил Георгиев и братовчед й Мишо Ваклинов я предизвикват да пее в БИАД, но се въздържа – особено в присъствието на Леа Иванова, с която стават първи приятелки. Дебютира почти случайно в зала „България“, а после с Коста Цонев и Енчо Багаров правят и първото буфосинхронично шоу – в Летния театър, използвайки грамофонна плоча, донесена от Америка. Първите й официални ангажименти са с „Джаза на оптимистите“. Аранжименти на световни евъргрийни за Ахинора създава самият Морис Аладжем. Облечена със секси дълги рокли от тафта и с ръкавици над лактите, госпожицата извисява глас за „Мулен руж“ и „Цял Париж бленува за любов“. „За контраст на елегантното ми представяне си бях направила номер в програмата на бар „Астория“ – облечена като автомонтьор с френски ключ в ръката и с кепе на главата изпълнявах песните от репертоара на Ив Монтан“, разказва Нора Нова в автобиографията си. Сред момчетата, които губят ума си по ефектната и „намахана“ девойка, е Паскал от Варна – красив младеж, току-що завършил „Международни отношения“ в Алма матер. Още при първото му обяснение в любов Ахинора го подозира, че гони софийското жителство, но тя го харесва, тъй като той се държи с нея абсолютно джентълменски. Паскал официално иска ръката й от Куманов, получала благословията на майка си, видна ятачка от Съпротивата в Добрич и Варна, и се женят навръх Коледа по стар стил – на 7 януари. Купонът е в Руския клуб, а на другата сутрин Паскал води Ахинора на училище, защото й се налага да завърши като частна ученичка. Безкрайният празник продължава – от „Ръкси стрийт“, както хайлайфът нарича улица „Раковски“, до градината на хотел „България“, където свири оркестърът на Сашо Сладура. Но през 1956 година агентите на Държавна сигурност тропат на вратата им в комуналната квартира на „Дондуков“ 52 и отвеждат Ахинора в Софийския затвор. След 40 дни от там я измъква свекърва й Елизабета, която вдига страшен скандал на МВР-министъра Димитър Ганев. Неуморимата жена урежда Паскал със заплата в посолството ни в Румъния, но Ахинора не може да замине с него, тъй като е „упадъчен елемент“. Развеждат ги „служебно“ – той се качва на влака за Букурещ, а тя в автобуса за Кърджали, където ще пее на местните работнически бригади. Там обаче съвършено неочаквано се оказва в компанията на трима „другари“ от ГДР, които си търсят артисти от Източния блок. Един от тях, мениджърът на групата, се лепва за Ахинора и й прави предложение, на което тя не може да откаже – да се омъжи за него, за да се измъкне от България.

Нора Нова на сцената на „Евровизия“

След много сълзи в обятията на пристигналия за ден от Румъния Паскал двамата решават тя да приеме. Въпросният Рудолф Паулу пристига в София в края на декември и Куманова казва „да“ за втори път на Коледа. Но не така лесно получава международния паспорт, за да последва новия си съпруг в Източна Германия. След три неуспешни опита Ахинора се жалва на Чичо Паро от „Концертна дирекия“, който има връзки по най-горните етажи на власт. И той вкарва Руди в кабинета на Тодор Живков. Там младоженецът обяснява, че е член на компартията в ГДР и че роднините му евреи са загинали в лагерите на Хитлер. Тато дава благословията си и ден по-късно Руди и Ахинора излитат за Берлин. Останалото е история – след лагер за емигранти и бягство в ГФР започва международната кариера на Ахинора, която става Нора Нова, прекръстена от продуцента си Нилс Нобах, който работи с Марлене Дитрих, Далида, Жилбер Беко. След развода с Руди и участието в Евровизия, където представя ГФР, Нора Нова се омъжва за трети път на Коледа.

С Тони имат три заведения – вариетето „Максим“, бирарията „Пилзен Ургвеле“ и „Бистрото на Нора Нова“, но отношенията им са на приливи и отливи. Нора все така е от най-ухажваните красавици в европейския арт елит. На кино баловете в Мюнхен танцува с Ив Монтан, Омар Шариф, Ален Делон, Жан Пол Белмондо… Но никога не забравя коя е. Тъкмо заради това Хулио Иглесиас я нарича „Хубавата българка“. Те пътуват заедно на турне и вместо „Добър ден“, Нора му обяснява, че панталонът му е прекалено къс, а ръкавите на сакото – прекалено дълги. При първото им творческо партньорство Ахинора отблъсква свалките му заради принципа „никога с колеги“. Но две години по-късно се засичат в хотела на принц Хохенлоу в испанския курорт Марбея. И този път прошка няма! Следват 16 дни на луда любов, музика и романтика край морето. Когато след фантастичната сантиментално-сексуална вакханалия Нора отключва вратата на апартамента си в Мюнхен, пред вратата му я чака гигантски букет с червени рози от Хулио, а на картичката пише „Липсваш ми“. Двамата се виждат след много години в София, когато вечният латински любовник идва на гастрол в НДК, а Нора Нова след 10 ноември се прибира след 30 години в емиграция, за да подкрепи така жадуваната от нея демокрация. Така започват новите й приключения – покрай митингите и спонсорствата на СДС, грандиозните купони с Богдана и Стефан Димитров, апартаментите на „Раковски“, „Оборище“ и „Царя“, отворените и затворените бутици, любимите булонки.

Последни новини

- Реклама -