11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Норвегия дарява изтребители Ф-16 на Украйна

Норвегия е решила да дари на Украйна бойни самолети Ф-16 (F-16), съобщи норвежката телевизия ТеВе2, цитирайки неназовани източници, предаде Ройтерс.

Телевизията не уточни колко самолета ще бъдат предоставени. Норвежкото министерство на външните работи не е отговорило веднага на запитване за коментар.

Ако информацията бъде потвърдена, Норвегия ще стане третата страна след Нидерландия и Дания, обявила, че ще предостави на Украйна изтребители Ф-16.

Норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре, който днес се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, обяви че страната му ще дари на Украйна противовъздушни ракети и оборудване за разчистване на мини, но не спомена нищо за изтребители Ф-16.

В дарението са включени ракети за системата ИРИС-Т (IRIS-T), преносими комплекти за създаване на коридори през минни полета, както и оборудване за ремонт на критична електрическа инфраструктура, се казва в изявление на норвежкото правителство.

„Подкрепата за противовъздушната отбрана е решителна, за да се попречи на Русия да установи контрол над въздушното пространство и по този начин тя е спестила значителни страдания на цивилното население, както и военни загуби“, се добавя в изявлението.

Правителството посочва и че ракетите могат да бъдат изстрелвани от дарени от Швеция пускови установки

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img