- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

НС прие 7 законопроекта за промени в Наказателния кодекс

Депутатите приеха 7 законопроекта за промени в Наказателния кодекс. Всички те ще бъдат събрани в един общ и тогава ще се определи срока преди второто разглеждане на тези промени, предаде БНТ.

Законопроект, внесен от МС, предвижда намаляване размера на глобите при обида и клевета, както и отмяна на по-тежкото наказание, когато те са насочени към длъжностни лица. Разширява се кръгът на престъпления по расистки или ксенофобски подбуди, като си налагат по-тежки наказания за отвличания, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, обида.

С друг закон на МС се цели наказателно преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство. Не се предвижда наказателно преследване на отделните потребители на пиратски произведения. При престъпно посегателство спрямо чужд обект на авторско право се предлага наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

Законопроектът, внесен от БСП, се отнася до престъпления, свързани с детска порнография и управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация в кръвта с 2 промила или когато извършителят не е имал необходимата правоспособност или разрешената скорост е превишена с повече от 50 км в час.

Мая Димитрова от БСП заяви: “В случаите на управление на моторно превозно средство, при което е причинена смърт, предлагаме превозното средство да се отнема в полза на държавата, дори когато то не е собственост на дееца. При умишлено причиняване на смъртта това да е задължително, а когато е по непредпазливост – по преценка на съда“.

Друг законопроект на БСП предвижда промени в тежестта на предвидените наказания за превеждане на мигранти през границата. Според вносителите увеличаването на наказанието лишаване от свобода, на размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат по отношение на превенцията на подобен род престъпления и ще гарантира ефективни наказания за извършителите и реално изтърпяване на наказанието.

Промените в Наказателния кодекс, внесени от “Възраждане”, се отнася за престъпления, извършени след употреба на алкохол или наркотици, или от водачи с отнета шофьорска книжка. Предлага се като санкция срещу такива водачи да бъде отнето управляваното от тях моторно превозно средство за определен срок. Предвижда се по-тежка наказуемост за престъпления, освен на пешеходна пътека, и на тротоари и спирки на обществения транспорт.

Със законопроекта на ГЕРБ-СДС се предлага да се криминализира отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Друг законопроект на ГЕРБ-СДС защита живота и здравето на животните чрез завишаване на наказанията на този тип престъпления с оглед на зачестяващите прояви на жестокост към животни.

- Реклама -

Последни новини