- Реклама -

- Реклама -

понеделник, 6 февруари 2023 г.
-5 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Парламентът обсъжда важни промени в социалното осигуряване


С промени в Закона за хора с увреждания започват работата си депутатите днес.

Промените в Закона за хората с увреждания предвиждат тези български граждани да упражняват правата си по време на преосвидетелстване от органите на медицинската експертиза. Целта е да се преодолеят последствията от забавянето от нормативно определения тримесечен срок за произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК. Вносител е ГЕРБ.

Депутатите решават днес окончателно дали редовната наборна служба и принудителният престой в затвори и места за задържане за репресирани лица да се признават за трудов и осигурителен стаж при пенсиониране. Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, чийто вносител са ДПС.

Точка трета в дневния ред е прехвърлена от вчера.  Парламентът трябва да одобри окончателно дали да улесни достъпа до пазара на труда у нас за висококвалифицирани специалисти от страни извън Европейския съюз чрез така наречената „Синя карта“. Синдикатите вече се обявиха против, припомня БНР.

На първо четене ще се гласуват и промени в Закона за пътищата. Те отразяват проблема с натрупаните огромни санкции без уведомление на санкционираните и дават възможност за отстраняване на човешките грешки при плащане на винетни такси. Предвижда се изрична процедура, чрез която собствениците или ползвателите на превозни средства да бъдат своевременно информирани относно неправилно декларирани или неизплатени толтакси.

- Реклама -

Последни новини