23.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.

Нургюл Салимова остана втора на Световната купа (ОБНОВЕНО)

Нургюл Салимова загуби драматично втората партия от тайбрека срещу третата в света Александра Горячкина, а с това остана на второ място на световната купа в Баку.

В първата партия за деня, в която Салимова бе с белите фигури, двете направиха реми на 42-рия ход с трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята.

Първите две партии по класически шахмат в събота и неделя завършиха с ремита и по регламент в днешния ден предстоят поне две партии по ускорен шах с контрола от 25 минути плюс 10 секунди за всеки ход. При ново равенство се предвиждат още две партии рапид, но този път с контрола от 10 минути плюс 10 секунди на ход. Ако и тогава нито една от двете шахматистки не вземе предимство, ще се играят две партии блиц на 5 минути плюс 3 секунди. При случай на равенство регламентът предвижда една партия Армагедон с контрола от 3 минути плюс 2 секунди на ход, в която играещата с черните фигури ще се нуждае от реми, за да бъде обявена за победител във финалния мач.

Във всеки от първите три кръга в тайбрека шахматистките ще играят по една партия с белите и по една партия с черните фигури, като преди всеки кръг ще се тегли жребий за това коя от двете да играе с белите в първата партия. В първата партия за деня Салимова е с белите фигури.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

За Салимова, която има ранг международен майстор и е номер 29 в схемата на турнира, финалният тайбрек има и допълнителен залог. Победа в него ще ѝ гарантира получаването на най-високото звание в шахматния свят – гросмайстор.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини