- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Нюйоркските филмови критици избраха “Лидия Тар“ за филм на годината (ВИДЕО)

 

Нюйоркските филмови критици избраха “Лидия Тар“ за най-добър филм на годината, съобщи Асошиейтед прес.

„Ако талантът на Бах може да бъде сведен до неговия пол, страна на раждане, религия, сексуалност и т.н., то и вашият може да бъде сведен до него. Сега, някой ден, Макс, когато тръгнеш по широкия свят и гостуваш като диригент на някой голям или някой малък оркестър, може би ще забележиш, че музикантите имат нещо повече от лампички и ноти на стойките си.“

Съвременната драма за прочута диригентка и композиторка на режисьора Тод Фийлд бе отличена и в категорията за най-добра актриса. Призът бе присъден на Кейт Бланшет, изпълнила главната роля в продукцията.

Членовете на дружеството гласуваха и обявиха избора си в петък в Ню Йорк.

Като най-добър режисьор бе отличен С.С. Раджамули за филма си „RRR.“ За най-добър документален филм бе избран „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтръс, а полският „EO“ получи отличието в категорията за най-добър чуждестранен филм.

Най-добър актьор според нюйоркските критици е Колин Фарел с две от превъплъщенията си тази година – на бащата, който се опитва да поправи андроида на дъщеря си в „Върни се, Ян“ и за ролята си в „Баншитата от Инишърин“ на Мартин Макдона.

Макдона бе отличен за най-добър сценарий за филма си за разпада на приятелството и за въздействието му върху обитателите на малък остров до ирландския бряг през 1923 г.

Фарел, Бланшет, Макдона и Пойтръс бяха отличени и през септември на кинофестивала във Венеция.

Джонатан Ке Куан бе определен за най-добра поддържаща роля за „Всичко навсякъде наведнъж“ дни след отличието си на наградите „Готам“. Кики Палмър бе избрана за най-добра актриса в поддържаща роля за „Не!“ на Джордан Пийл.

Иранският режисьор Джафар Панахи, който е зад решетките, бе отличен със специална награда за „неговата смелост като артист и за човечността и красотата на произведенията, създадени при най-потиснически обстоятелства“.

Дружеството на нюйоркските филмови критици, създадено през 1935 г., е най-старото обединение на кинокритици в САЩ, в него членуват критици от вестници, списание и онлайн издания. Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония в началото на януари. Миналата година дружеството посочи за най-добър филм „Карай колата ми“ на Рюсуке Хамагучи.

- Реклама -

Последни новини