13.5 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Няма данни за пострадали българи на ферибота, 11 души са в неизвестност

Няма данни за пострадали българи след пожара на гръцкия ферибот. Те са били общо 127 души, съобщи за БНР директорът на пресслужбата към посолството. В неизвестност са 11 души, но не е ясна националността им. До този момент пожарът все още не е изгасен.

Той е избухнал през нощта на борда на ферибот с 237 пътници и 51 души екипаж по време на пътуване в Йонийско море, предаде Ройтерс.

Всички пътници са били евакуирани с гръцки плавателни съдове.

Инцидентът с ферибота „Юрофери Олимпия“, плаващ под италиански флаг, е станал след отпътуването му от гръцкото пристанище Игуменица в посока Италия край о-в Корфу.

Гръцките пристанищни власти гасят пожара след спасяването на пътниците, но има съмнения за изчезнали. В ход е спасителна операция с хеликоптер за двама души, подали сигнал, че са блокирани в гаражния отсек.

Пътници от горящия кораб съобщиха на властите, че има още хора, които по време на пожара са спели в колите си в гаража на кораба, откъдето е започнал огънят. Властите се опасяват дали в тировете не е имало и нелегални мигранти, които понякога използват тази връзка за прехвърляне в Италия. Засега няма официално потвърждение за пострадали хора.

Предполага се, че пожарът е започнал от гаражното помещение, като за няколко минути е обхванал целия корпус на плавателния съд. Жители на близки острови съобщават, че са чули взривове от кораба, вероятно от горивото в автомобилите.

Всички пътници, които са се намирали на палубата, са спасени и вече прехвърлени на остров Корфу, който е най-близкият до инцидента.

Тече разследване по случая, като капитанът и екипажа дават показания пред властите. Пътници съобщават, че са се спасили благодарение на бързата реакция на капитана.

Български дипломати са във връзка с гръцките власти и ще информират при нови данни за спасителната операция.

Изданието „Прото тема“ пише, че двама български шофьори са подали сигнал, че са блокирани в товарния отсек.

Спасените пътници и членове на екипажа на ферибота, който се запали по време на плаване от Гърция за Италия, се прехвърлят на гръцкия остров Корфу, където ще бъдат преброени, регистрирани и идентифицирани.

 

Източник: БНР

снимка: БНР

Последни новини

- Реклама -