- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Обрат! България няма да приеме еврото на 1 януари 2024 г.

 

България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г. Това заяви на брифинг финансовият министър Росица Велкова.

Тя информира за изпълнението на Решението на НС за ускорение на подготовката на процеса на присъединяване на България към Еврозоната.

„Служебното правителство засили разговорите с ЕК и страните членки на Еврозоната. Бяха сформирани работни групи между МФ и ЕК. Ускори се работата на всички междуведомствени групи“, каза Велкова.

На 6 декември 2022 г. в Брюксел се подписа меморандумът за започване на производството на евро монетите. Изготвена бе комуникационната стратегия. Изготви се концепция за Закона за еврото. Изготвено бе и национално представително проучване за обществените нагласи. Бяха разработени и проектите на закони, които са по отношение на ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм II. Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на Еврозоната в България.

На 13 февруари 2023 г. нямаше изслушване в Еврогрупата, тъй като европейските ни партньори считат, че имаме изоставане в законодателната част, свързана с приемане на необходимите законопроекти. Това са промените в Кодекса за застраховане, Закон за мерките срещу изпирането на парите. Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г. Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. Той е внесен на 24 октомври 2022 г.

България ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в новото НС, и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ.

България трябва да приеме 4 законопроекта и трябва да постигне и критерия за инфлацията.

Ако в края на юни или юли месец покрием критериите, би могло да подадем веднага доклад, а не да изчакваме редовния. Това означава, че бихме могли да бъдем присъединени към Еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 г.“, обясни Велкова.

- Реклама -

Последни новини