- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Обявиха наградите „Златен глобус“ в четирите актьорски категории

Колин Фарел и Мишел Йео спечелиха наградите „Златен глобус“ съответно в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова комедия. Фарел получи отличието за ролята си в продукцията „Баншите на Инишерин“, а Йео за ролята си във филма „Всичко навсякъде наведнъж“.
Филмът, за който бе отличен Фарел, е за разпадането на приятелство и психологическите последици от този разрив. Продукцията, донесла приза на Йео, е окачествявана като комбинация от сюрреалистична комедия, научна фантастика, фентъзи, филм за бойни изкуства и анимация, посветена и на темата за паралелните вселени и надвисналата глобална опасност.

Техните колеги Остин Бътлър и Кейт Бланшет получиха отличията съответно в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова драма. Бътлър грабна наградата за „Елвис“, а Бланшет за „Тар“.

Биографичният филм за Краля на рока, донесъл приза на Бътлър, е дело на Баз Лурман. Продукцията, за която бе отличена Бланшет, е режисирана от Тод Фийлд и за нея актрисата получи и „Купа Волпи“ на кинофестивала във Венеция миналата есен. Филмът разказва за възхода и падението на диригентката и композиторката Лидия Тар, за жертвите, които изисква и налага изкуството, за трансформациите, през които преминава всеки, който е всепогълнат от изкуството и е загърбил всичко друго.

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в поддържаща роля в пълнометражен филм победиха съответно Джонатан Ки Куан за „Всичко навсякъде наведнъж“ и Анджела Басет за „Черната пантера: Уаканда завинаги“.

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в комедиен сериал пък доминираха Джеръми Алън Уайт за „Мечката“ и Куинта Брънсън за „Начално училище Абът“. Най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма са съответно Кевин Костнър за „Йелоустоун“ и Зендая за „Еуфория“. Отличията за главни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Еван Питърс за „Дамер – Чудовище: Историята на Джефри Дамер“ и Амандай Сайфред за „Отпадане“.

Отличията за второстепенни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Пол Уолтър Хаузър за „Черна птица“ и Дженифър Кулидж за „Белият лотос“.  Докато отличията в най-добра второстепенна мъжка и женска роля в телевизионен драматичен или комедиен сериал получиха съответно Тайлър Джеймс Уилямс за „Начално училище Абът“ и Джулия Гарнър в „Озарк“

В категорията за най-добра анимация победител е „Пинокио“ на Гийермо дел Торо.

За най-добра чуждоезична лента бе обявен аржентинския филм „Аржентина 1985“.

Наградата за най-добра филмова музика получи Джъстин Хъруиц за „Вавилон“, докато отличието за най-добра филмова песен отиде при „Naatu Naatu“ от индийския филм „RRR“.

Колаж: Вести.бг

- Реклама -

Последни новини