- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Обявиха проруските референдуми за валидни

Представителите на проруските власти на самопровъзгласилите се ЛНР, ДНР и Запорожка област обявиха, че на референдумите в тези региони са гласували повече от половината граждани, така че референдумите могат да се считат за „валидни“. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на ръководителите на Централната избирателна комисия на ЛНР Елена Кравченко и на ДНР Владимир Висоцки, а представителят на окупационната администрация на Запорожка област Владимир Рогов написа за това в своя канал в Telegram.

В ЛНР, каза Кравченко, избирателната активност в края на трите дни е била 76%, а в ДНР – 77%, каза Висоцки. Рогов твърди, че в Запорожска област са гласували 51% от избирателите.

РИА Новости уточнява, че според международните норми референдумът се счита за валиден, ако в него са участвали 50 процента плюс един гласоподавател.

Ръководителят на областната избирателна комисия в Херсон Марина Захарова заяви, че на третия ден от гласуването в областта са се явили 49% от избирателите.

Референдумите за присъединяване на регионите към Руската федерация в Донецката и Луганската народна република, Херсонска област и окупираните части на Запорожка област в Украйна започнаха на 23 септември. Гласуването ще продължи включително и днес.

 

„Подкрепяте ли излизането на региона от състава на Украйна, създаването на независима държава от региона и включването му в състава на Руската федерация като съставна единица на Руската федерация?“ – това са въпросите, зададени на жителите на Запорожка и Херсонска област.

Жителите на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка република отговорят на един въпрос: „Подкрепяте ли Донецката/Луганската народна република да стане съставна част на Руската федерация?“.

Руските власти ще затворят границите за мъже в мобилизационна възраст, твърди руското издание Медуза, като се позовава на източник, близък до руската президентска администрация. Според него най-вероятната дата за забраната е 28 септември.

Втори източник, също близък до АП, заяви, че това ще стане „след референдумите“, проведени в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и в окупираните територии на Херсонска и Запорожка област. Те ще приключат днес.

Източникът заяви, че ще има нещо като „изходни визи“: за да напуснат Русия, мъжете ще трябва да получат специално разрешение.

Частичната мобилизацията в Русия започна на 21 септември и оттогава 261 000 мъже са напуснали страната, твърди „Новая газета. Европа“, позовавайки се на източник в администрацията на президента на Русия.

Според източника на вестника президентската администрация е започнала да обсъжда възможността за затваряне на границите за мъже в наборна възраст още в сряда. По данни на Федералната служба за сигурност 261 хил. души вече са напуснали Русия между 21 и 24 септември, пише вестникът.

- Реклама -

Последни новини