- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Одобриха България за Съвета на ООН по правата на човека


Одобрени са доброволните ангажименти на България за кандидатурата й за член на Съвета на ООН по правата на човека в периода 2024 – 2026 г.

На десетото заседание на Националния координационен механизъм по правата на човека, което се проведе на 24 февруари т.г. под председателството на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова бяха одобрени доброволните национални ангажименти на Република България във връзка с кандидатурата на страната ни за член на Съвета на ООН по правата на човека в периода 2024 – 2026 г. и бе обсъдена подготовката на дължимите национални доклади пред Договорните органи на ООН по правата на човека. Това съобщи днес на сайта си Министерството на външните работи (МВнР).

Участие в заседанието взеха представители на всички държавните ведомства, които имат съществени отговорности в областта на правата на човека, се казва в съобщението.

Националният координационен механизъм по правата на човека е създаден с Решение № 796 на Министерския съвет от 13 декември 2013 г. Механизмът улеснява координацията на усилията за защита на правата на човека в Република България и изпълнението на международните ангажименти на нашата страна в тази област.

По време на заседанието е отделено внимание и на подготовката на българското участие в Четвъртата среща на най-високо равнище на Съвета на Европа, която ще се проведе на 16-17 май 2023 г. Предвид голямото значение, което Република България отдава на борбата с трафика на хора, членовете на Националния координационен механизъм използваха възможността, за да обменят актуална информация относно предприеманите действия в тази област, казват от МВнР.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини