11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Окончателно: Маските отпадат от 1 април

Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

От 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет след едномесечни дискусии, обяви Сербезова. С това отпадат въведените противоепидемични мерки, допълни министърът.

Прибързано е да кажем, че пандемията е свършила, но България се задържа сред 4-те страни с най-ниски стойности на заболяемост в Европа, обобщи и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Министърът посочи, че и занапред ще имаме много заразени, но е важно да предотвратим усложнения и смърт. Затова и ваксинационната кампания продължава. 95% от жертвите на COVID-19 у нас не са ваксинирани, изтъкна проф. Сербезова.

След отпадането на мерките в продължение на месец ще се наблюдава ситуацията и поведението на хората, каза още здравният министър. От 30 до 50% продължават да носят маски, показва опитът в чужбина.

Какво отпада от 1 април?

– задължителното носене на маски на затворени обществени места;

– изискването за спазване на дистанция;

– ограниченията за присъствен процес във висшите училища;

– забраната за свиждане в болниците;

– изискването към работодателите да допускат до 50% от персонала при възможност в дистанционна работа.

Какво остава да действа след 1 април за срок от 3 месеца?

– възможността НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условия;

– удължаване действието на ТЕЛК и НЕЛК.

Мерките след 1 април

И след 1 април ще има заповеди на министъра на здравеопазването. За тях доц. Ангел Кунчев обясни, че ще останат някои мерки като силни препоръчителни, например спазването на дистанция. По отношение на маските, той напомни колко ефективни са те – разликите в риска спадат в пъти при носене на маска. Затова маските ще останат силно препоръчителни в градски транспорт, болници, струпване на хора. Използването на дезинфектанти също ще остане като препоръка, както и елементарните правила за хигиена, като миене на ръцете. Кунчев припомни, че именно тези елементарни мерки са довели до спад в редица заболявания като страничен ефект на пандемията.

Граничният контрол

Контролът по границите остава, тъй като не зависи от извънредната епидемична обстановка. Затова и занапред ще може да се въвеждат зелени сертификати за влизащите например.

Здравната система

Ковид зоните към болниците се закриват след 1 април и тяхното финансиране се спира. В последния месец обаче те отпадат по естествен начин – има зони, обслужили по трима пациенти.

Спирането на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. пък ще се компенсира с увеличение на цените на дейностите, стана ясно на брифинга. Заплащането, около което възникна известно притеснение тези дни – 100 лв. за поставяне на ваксина остава, тъй като не е свързано с извънредната обстановка.

 

Източник: Сега

Последни новини

- Реклама -