- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Окончателно: Парламентът закри ДАЕУ и създаде министерство за Божанов

Парламентът окончателно прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на закона за електронното управление, който учредява Министерството на електронното управление, оглавено от Божидар Божанов.

От 135 гласували народни представители 127 бяха „за“, 7 „против“ и 1 „въздържал се“.

Освен че създава Министерството на електронно управление и регламентира правомощията на министъра, законопроектът урежда и закриването на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), която ще влезе под шапката на електронното министерство.

Опозицията се обяви твърдо против избирането на Божанов за председател на съвета по киберсигурността.

Според досегашният закон министър-председателят избира вицепремиер от кабинета си за председател на съвета по киберсигурност. Новоприетите промени гласят, че председател на съвета става министърът на електронното управление Божидар Божанов.

ДПС смятат, че правомощията на министъра ще бъдат твърде големи. „Моето притеснение е взаимоконтролът – как ще се случи, като сте от една управляваща коалиция“, заяви Мюмюн Мюмюн.

От ГЕРБ предложиха изборът на председател на съвета да не се променя. „Съветът по киберсигурността е консултативен орган на Министерски съвет, който има пряко отражение на системата за национална сигурност“, аргументира предложението Михаил Илиев.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ му отговори шеговито: „Г-н Илиев, в ГЕРБ нямахте проблем само допреди година председател на съвета да бъде една дама, която се хвалеше с това, че има IT карта.“ Става дума Марияна Николова от ГЕРБ, която наистина се хвалеше с базова квалификация по компютърна компетентност, придобита преди повече от десетилетие.

Мирчев е категоричен, че Божидар Божанов е най-компетентният човек за поста председател на съвета по киберсигурност.

От „Възраждане“ подкрепят останалата част от опозицията и също смятат, че Божанов не е подходящ за поста. Депутатът Никола Димитров подчерта, че още не е ясно дали киберсигурността ще бъде поверена на частни фирми и дали ще се намери начин да се осигурят експертни заплати за специалистите в сектора.

Източник: OFFNews
Снимка БТА/Владимир Шоков

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -