- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Омбудсманът: Не е редно мобилните оператори да вдигат цените, държавата ги подпомага

Мобилните оператори имат право да цените си индексиратспрямо инфлацията, защото в общите условия се казва, че могат. Въпросът е от социална гледна точка дали е редно за втора поредна година да вдигат цените, и то сега с цели 15,3% в ситуация, в която инфлацията засяга и хората, а техните доходи не са се повишили.

Мобилните оператори обаче са сериозно подпомагани от държавата и трябва да имат социална политика. Това заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.Те са подпомагани с компенсация за тока, а техните такси към държавата са намалени наполовина, каза Ковачева.

По думите ѝ се подготвя тарифа, която все още не е приета от МС, в която държавата подпомага с такси мобилните оператори, за да правят инвестиции, за по-бърз интернет, 5 G и т.н.

„Абсолютно недопустимо е безпомощното положение, в което се намират регулаторните органи,които трябва да следят за поведението на монополите,каза Ковачева.

Дали има картел при мобилните оператори трябва да каже КЗК. Омбудсманът вече е сезирал комисията преди дни, тъй като и трите мобилни оператора вдигат с един и същ процент, по едно и също време цените на мобилните услуги.

По-лошото е, по думите на Ковачева, че КЗК абсолютно отказва да приеме очевидните факти за неравноправни клаузи в договорите на хората. Това са клаузите, които едностранно се налагат от мобилните оператори към потребителите.

- Реклама -

Последни новини