- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Операция „Лондон бридж“: Какво следва, след като кралица Елизабет II почине?

Новината за влошеното здравословно състояние на кралица Елизабет II мигновено обиколи световните медии и социални мрежи. Операция „Лондон бридж“ е тайният план на Обединеното кралство какво се случва след смъртта на кралицата. „Политико“ обаче разполага с официални документи от плана.

Подготовката за смъртта и погребението на кралица Елизабет II е извършена още през 60-те години на миналия век, като планът е претърпял множество промени през десетилетията след това. Планът се актуализира три пъти годишно чрез среща с участието на служители на правителствения отдел, полицията и телевизионните оператори, пише изданието в подробен материал по темата.

Денят на смъртта на кралицата

Според официалните документи, с които се е запознал „Политико“, в часовете след смъртта на кралицата ще се проведе „каскада от обаждания“, която ще информира министър-председателя, секретаря на кабинета (най-високопоставеният държавен служител на Великобритания) и редица от най-високопоставените министри и служители.

Премиерът ще бъде информиран от личния секретар на кралицата, който също ще уведоми Службата на Тайния съвет, която координира работата на правителството от името на монарха.

Кралското домакинство ще издаде „официално известие“, предоставяйки новината на обществеността.

Министрите и висшите държавни служители също ще получат имейл от секретаря на кабинета, чиято чернова гласи: „Скъпи колеги, пиша с тъга, за да ви информирам за смъртта на Нейно Величество кралицата“.

След получаване на този имейл знамената в Уайтхол ще бъдат свалени наполовина. Целта е това да стане за 10 минути.

В учение, предприето преди няколко години, Даунинг стрийт изрази опасения, че това би било невъзможно, тъй като не наема флагман и не беше сигурно, че винаги ще има някой, който да може да свали флага. Един служител номер 10 предупреди, че екипът на премиера рискува да предизвика обществен гняв, ако трябва да бъде извикан външен изпълнител и знамето не може да бъде спуснато бързо. Смята се, че този проблем вече е решен.

Парламентът на Обединеното кралство и развитите законодателни органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекъснат работата си.

Уебсайтът на кралското семейство ще се промени на черна страница с кратко изявление, потвърждаващо смъртта на кралицата. Уебсайтът на правителството на Обединеното кралство – GOV.UK – ще покаже черен банер в горната част. Всички социални медийни страници на държавни ведомства също ще показват черен банер и ще променят профилните си снимки с герба на ведомството. Съдържание, което не е спешно, не трябва да се публикува. Ретуитовете са изрично забранени, освен ако не са разрешени от ръководителя на комуникациите на централното правителство.

Кралското семейство ще обяви плановете за погребението на кралицата, което се очаква да се състои 10 дни след смъртта ѝ.

Премиерът ще бъде първият член на правителството, който ще направи изявление. Всички останали членове на правителството ще бъдат инструктирани да не коментират, докато премиерът не се изкаже.

Министерството на отбраната ще организира провеждането на оръдейни залпове на всички залпови пунктове. Ще бъде обявена национална минута мълчание. След това министър-председателят ще проведе аудиенция с новия крал, чиято реч пред нацията ще се проведе в 18 ч.

По същото време ще има възпоменателна служба в катедралата „Св. Павел“ в сърцето на Лондон. Ще присъстват министър-председателят и малък брой висши министри.

Ден 1 след смъртта на кралицата

В 10 ч. сутринта в деня след смъртта на кралицата Съветът по присъединяването, който включва висши правителствени фигури, се събира в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи крал Чарлз за новия суверен, ако той надживее Елизабет II.

Стотици частни съветници, включително премиера и висши министри, ще бъдат поканени да присъстват, като се очаква господата да носят сутрешни рокли или салонни костюми с черни или тъмни връзки. Не трябва да се носят никакви украшения.

След това прокламацията ще бъде прочетена в двореца Сейнт Джеймс и Кралската борса в лондонското Сити, потвърждавайки Чарлз като крал.

Парламентът ще се събере, за да приеме съболезнователно съобщение. Всички останали парламентарни дейности ще бъдат преустановени за 10 дни. Депутатите ще отдадат почит в Камарата на общините.

В 15:30 часа премиерът и кабинетът ще имат аудиенция при новия крал.

Ден 2 след смъртта на кралицата

Ковчегът на кралицата ще се върне в Бъкингамския дворец. Ако кралицата умре в Сандрингам, нейната резиденция в Норфолк, Източна Англия, тялото ѝ ще бъде пренесено с кралски влак до гара Сейнт Панкрас в Лондон, където ковчегът й ще бъде посрещнат от министър-председателя и министрите от кабинета.

Ако тя умре в Балморал в Шотландия, операция „ЕДНОРОГ“ ще бъде активирана, което означава, че тялото ѝ ще бъде пренесено до Лондон с кралски влак, ако е възможно. Ако не, ще бъде задействана операция „OVERSTUDY“, което означава, че ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет. Премиерът и министрите ще присъстват на прием за посрещане на ковчега.

Ден 3 от смъртта на кралицата

Сутринта крал Чарлз ще получи съболезнованията в Уестминстър Хол. Следобед той ще започне обиколка на Обединеното кралство, като ще започне с посещение на шотландския парламент и служба в катедралата „Свети Джайлс“ в Единбург.

Ден 4 от смъртта на кралицата

Крал Чарлз ще пристигне в Северна Ирландия, където ще получи още една молба за съболезнования в замъка Хилсбъро и ще присъства на служба в катедралата „Св. Анна“ в Белфаст.

Ще се проведе репетиция за операция „LION“, процесията на ковчега от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец.

Ден 5 от смъртта на кралицата

Шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец ще се проведе по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега ще има служба в Уестминстър Хол.

Ден 6 от смъртта на кралицата

Кралицата ще лежи в Уестминстърския дворец в продължение на три дни в операция с кодовото име „FEATHER“. Ковчегът й ще лежи върху повдигната кутия, известна като катафалк в средата на Уестминстър Хол, която ще бъде отворена за обществеността 23 часа на ден. Ще се издават билети за ВИП персони, за да могат да имат времеви интервал.

На шестия ден ще се проведе репетиция за държавното погребално шествие.

На седмия ден крал Чарлз ще пътува до Уелс, за да получи още една молба за съболезнования в парламента на Уелс и да присъства на служба в катедралата Лиандаф в Кардиф.

През този период правителствените служби ще бъдат погълнати от огромна подготовка за погребението.

Министерството на външните работи има за задача да организира пристигането на държавни глави и важни персони от чужбина. Министерството на вътрешните работи отговаря за мерките за сигурност, а правителственият секретариат за национална сигурност и разузнавателните служби ще бъдат в повишена готовност за всяка повишена терористична заплаха.

Премиерът и кралицата се споразумяха денят на държавното погребение да бъде „Ден на национален траур“. Денят на практика ще бъде официален празник, въпреки че няма да бъде посочен като такъв. Ако погребението се пада през уикенда или съществуващ празник, няма да има допълнителен ден. Ако погребението се пада в делничен ден, правителството не планира да нареди на работодателите да дават на служителите почивен ден.

Ден 10 от смъртта на кралицата

Държавното погребение ще се проведе в Уестминстърското абатство. По обяд в цялата страна ще има две минути мълчание. Шествия ще има в Лондон и Уиндзор.

Ще има служба в параклиса „Св. Георги“ в замъка Уиндзор, а кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка.

- Реклама -

Последни новини