spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София

Определиха пет етапа за въвеждане на COVID мерки

Избрано

Със свое решение от 14 юли Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. В Плана са определени общо 5 етапа, като за всеки етап са разписани противоепидемичните мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво.

Етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони и % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла.

Основните цели на дейностите, разписани в документа, са да се ограничат заболяемостта и смъртността от COVID-19, да се намали натоварването върху здравната система в страната, както и да се създаде адекватна организация за своевременно предприемане на необходимите действия за недопускане на евентуално масово разпространение на коронавирусната инфекция.

Основните дейности в Националния оперативен план са свързани с провеждането на епидемиологичен и вирусологичен надзор, създаване на възможности за достъпна лабораторна диагностика, осигуряването на ваксини срещу COVID-19 и лекарствени продукти, както и гарантирането на качествена и достъпна медицинска помощ за пациентите.

С пълния текст на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 можете да се запознаете ТУК.

Последни новини