- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Освободиха шефа на „Ел Би Булгарикум“ заради редица нарушения

Поради редица сигнали за нарушения изпълнителният директор на Ел Би Булгарикум е освободен от длъжност.

Решението е взето на заседание на Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщиха от пресцентъра на компанията.

В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена, се отбелязва в съобщението. От ДКК посочват още, че също така, малко след встъпването му в длъжност, „Ел Би Булгарикум“ започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена.

Дългогодишни работници от производствената база във Видин подават сигнал в ДКК, че качеството на суровината е значително занижено. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата-доставчик, „Ел Би Булгарикум“ се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана преди да изтече срокът ѝ на годност. От изпълнителния директор на ДКК е назначена проверка по всички сигнали, която е възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и непредоставяне на документи.

В тази връзка на Съвет на директорите на ДКК е взето решение за освобождаване на изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите на „Ел Би Булгарикум“ и е разпоредено стартирането на проверка. От ДКК заявяват, че при избора на изпълнителния директор са спазени всички публични процедури, но при сигнали за нередности ще се вземат категорични мерки.

Пред БТА Николай Маринов предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното решение за намаление на цените на продуктите на компанията. Той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ, и затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията – Министерството на икономиката и индустрията.

- Реклама -

Последни новини