- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Осем американски щата съдят българската крипто фирма Nexo

Избрано


35-годишният бивш депутат Антони Тренчев е един от съоснователите на Nexo

Осем американски щата завеждат дело срещу криптобанката Nexo, основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Проблемът е в нерегистриран продукт за криптовалута на фирмата.

Антони Тренчев е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация „ХелпКарма“ Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на „ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев – Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев – син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева.

Според американската телевизия CNBC(link is external) щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения.

Осемте щата твърдят още, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа. Депозитният продукт уж позволявал на инвеститорите да вложат активи в Nexo в замяна на доходност до 36%. Nexo обаче е признала, че само един неин продукт носи 36% лихва – за най-високия клас клиенти Platinum, при това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предлагали за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара. А за депозитите в най-известните криптовалути – Bitcoin и Ethereum, доходността е едва 7 и 8%.

Основното обвинение към фирмата е в незаконни операции и измама на инвеститори.

Nexo има лицензи едва в четири от щатите, поискали спиране на дейност й: Калифорния, Оклахома, Южна Дакота и Мериленд, твърди в. „Капитал“(link is external). Едно от възможните обяснения за това е, че лицензите на Nexo се издават на различни юридически дружества. Обвинението в Ню Йорк отбелязва, например, че сайтът на компанията се оперира от Nexo Capital, което има лиценз за работа само в Канада. Повечето лицензи на компанията в САЩ са на друго дружество – Nexo Financial, но дори и в щати с лиценз компанията има проблеми.

На изпратени въпроси Nexo отговаря на „Капитал“, че регулаторите се фокусират върху компанията, защото била една от малкото останали след фалитите на други с подобен бизнес модел, като Celsius. А обвиненията били излезли часове преди Nexo да обяви, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е малък кредитор от Уайоминг с активи под $100 млн., като от компанията не упоменават какъв дял е придобит, макар да твърдят, че транзакцията е минала през регулаторно одобрение.

Nexo за втори път има проблеми в Ню Йорк. През октомври 2021 г. щатът нареди на фирмата да прекрати част от дейността си, защото е предлагала ценни книжа, без да има нужния лиценз. 

От документите става ясно, че към края на юли 2022 г. Nexo има над 93 000 клиенти в САЩ за продукта си Earn, по чиито сметки е имало около $800 млн. Това е рядко срещана информация, защото фирмата оперира през много компании и приходите й на глобално ниво не са известни. В България, например, Nexo оперира през дружеството „Ен Ди Ес“, отчело за 2021 г. 27.8 млн. лв. приходи и 4.1 млн. лв. печалба, пише “Капитал”.

Това не са първите юридически проблеми за Nexo. През 2020 г. група клиенти от Калифорния съди крипто компанията заради ликвидирането на техните позиции в клиптовалутата Ripple. Отделно фирмата е в дългогодишен юридически спор с третия от съоснователите – Георги Шулев.

Източник: segabg.com

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини