- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Осъдиха руски журналист на 25 г. затвор

Московският градски съд осъди руския журналист, обществен деец и публицист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор със строг режим по дело за държавна измяна, разпространение на невярна информация за руската армия и ръководене на нежелана организация.

„Осъжда се В. Кара-Мурза на 25 години в наказателна колония със строг режим с глоба от 400 000 рубли, забрана за журналистическа дейност за срок от 7 години и ограничаване на свободата за шест месеца след освобождаването от колонията”, гласи текстът на присъдата, прочетена от съдия Сергей Подопригоров.

Защитата възнамерява да обжалва присъдата, съобщи неговият адвокат Мария Ейсмонт. „Смятаме, че при разглеждането на това дело са допуснати редица сериозни процесуални нарушения, поради което ще го обжалваме“, каза тя.

По-рано представител на държавното обвинение поиска обвиняемият да бъде осъден на 25 години в колония със строг режим. Според решението на съда Кара-Мурза е признат за виновен за „държавна измяна“, публично разпространяване на невярна информация за използването на руските въоръжени сили и за осъществяване на дейност на чуждестранна или международна неправителствена организация, по отношение на която е взето решение за обявяване на дейността ѝ за нежелателна на територията на РФ.

Според обвинението по време на реч в долната камара на законодателния орган на американския щат Аризона публицистът неоснователно обвинил руската армия, че използва забранени средства и методи за водене на война в Украйна.

Другото обвинение към него е за организирана конференция на 27 октомври 2021 г. в подкрепа на политическите затворници в Центъра „Сахаров“ в Москва (признат в Русия за чуждестранен агент).

Според разследването, конференцията е била платена от неправителствената организация Фондация „Свободна Русия“, също призната за нежелана организация в Русия. Не се разкрива конкретика по обвинението по члена за държавна измяна. Обвиняемият не се е признал за виновен по нито едно от обвиненията.

От БГНЕС припомнят, че преди седмица Кара-Мурза заяви: „Подписвам се под всяка дума, която съм казал и за която съм обвинен”. Пред съда той заяви, че се гордее с обвинението, което бе публикувано в канала на журналиста Алексей Венедиктов в Тelegram.

„Не успях да убедя достатъчно мои сънародници и политици в демократичните страни в опасността, която сегашният кремълски режим представлява за Русия и за света“, каза Кара-Мурза.

Журналистът със западно образование беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г. „Гордея се с факта, че Борис Немцов ме въведе в политиката. И се надявам, че той не се срамува от мен“, казва Кара-Мурза.

Неговият процес е последният от поредицата дела срещу опозиционни гласове в Русия в рамките на репресиите, които се засилиха, след като Путин нападна Украйна миналата година.

Източник: Нова тв

- Реклама -

Последни новини