- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Отвързват пациента от личния лекар

Не един личен лекар, а десетки специалисти по обща медицина да започнат да лекуват пациентите до края на годината. Тогава трябва да се въведе електронното здравно досие, а това е условието на управляващите, за да тръгне една от реформаторските им идеи в здравната сфера.

Преуморените лични лекари са на средна възраст над 50,  звънят им денонощно, без работно време са, претоварват ги с попълване на документи. Затова все повече от самото съсловие се надигат гласове за промени в статута на личните лекари.

“Имаме много сигнали от медици извън големите областни центрове, които нямат време за почивка”, мотивира се д-р Антон Тонев.

Промяната, която предлагат от “Продължаваме промяната”, няма да засегне децата и техните педиатри. Малките пациенти ще останат записани при един личен лекар, който да ги следи. А той ще запази досегашните си доходи.

“Не предвиждаме промяна в детската консултация и в профилактичните услуги. Въведената система може би е най-добрата форма в това ние да правим промоция за здраве, детска консултация и да представим на нашите пациенти възможности за профилактичи изследвания, които им позволяват да бъдат здрави по-дълго време”, обясни Тонев.

Замяната на личните лекари за пълнолетните е възможна само когато бъде въведено електронното здравно досие. Въпреки че темата за електронна здравна система се обсъжда от години, достъпът до него вероятно ще е възможен едва в края на тази.

Преди това обаче от 1 април електронните направления и изследвания ще влязат в системата на здравната каса

Когато тръгне и електронното досие, в него ще са описани прегледите при всички лекари, през които е преминал пациентът, изследванията, които са му били предписани, и лабораторните резултати. В него ще е описано и ако пациентът е бил на лечение в болница. Достъп до това досие ще имат всички лекари, които ще виждат цялата здравна история на пациента.

Именно това е условието, което поставя парламентарната здравна комисия за отмяната на системата с личните лекари. Е-досието ще позволи на един пациент да се лекува от много лекари, тъй като те ще виждат цялата информация. С него ще се спре и практиката джипитата да са постоянно ангажирани със своите пациенти.

“Непрекъснато пациентите се обаждат по телефона”, коментира общопрактикуващият лекар Радка Иванова. Извън работно време пациентът да се насочва към кабинетите за неотложна и спешна помощ.

Източник: 24 часа

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -