- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Открит средновековен храм в местността „Герена“ още крие тайните си

„За четвърта поредна година се разкриват фрагментирани стенописи на разкопките в местността „Герена“ край Раднево. Предполагаме, че те са от църковна постройка, която се надяваме, че тепърва ще бъде открита“, посочи пред БТА Пламен Караилиев, директор на Археологическия музей „Марица изток“ в Раднево и ръководител на разкопките. Въз основа на колорита, техниката на изпълнение на живописта и характерните особености, фрагментите се датират най-рано от втората половина на XII в. Основните цветове, които са намерени досега са червено, синьо, охра, зелено и черно. Част от тях са подготвени за стенописване. По-рядко се срещат и такива с рисунък, но заради малките размери, не можем да възстановим отделен детайл или цялостна картина, каза той.

Хастарът на стенописите е от фин хоросан с органични примеси. Върху него е положен сравнително дебел слой от мазилка с високо съдържание на пепел, от което идва и характерния сивкав оттенък. Над нея е подложката за живописния слой – тънка варова шпакловка, върху която са положени цветните партии. На базата на стратиграфията на стенописните фрагменти, предполагаме, че използваната техника е „бон фреско“, разказа Караилиев. Той уточни, че това няма да бъде първата подобна църква в региона на Тракия, но ще обогати представата за тях.

„Усилията ни и тази година са съсредоточени главно в проучването на най-големия средновековен некропол в централната част на Горнотракийската низина“, посочи пред БТА директорът на радневския музей. По думите му разкопките разкриват обект, който пази артефакти от различни епохи. Разкритите досега находки са от неолита, халколита, Бронзовата, Желязната и Средновековната епохи.

В сектора на средновековния некропол са открити фрагменти от голяма, керамична купа от Бронзовата епоха. Устийният ръб е широк и скосен към вътрешността. Украсата е врязана, изпълнена в геометричен стил.

Една от по-интересните находки, разкрити от тазгодишната експедиция, е малка керамична амфора, изработена на ръка, която най-вероятно се датира в V – III век преди новата ера. Открита е близо до повърхността, без определен археологически комплекс, на територията на средновековния некропол, което затруднява нейното датиране.

Разкопките, които започнаха в началото на септември, ще приключат до края на месеца.

- Реклама -

Последни новини