- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Откриха шедьовър на Брьогел в стара семейна къща

Картина на фламандския художник от 17-и век Питер Брьогел Младия (1564-1636), която години наред е била скрита и забравена в семейна къща, ще бъде предложена на търг с очакването да бъде продадена за сума между 600 000 и 800 000 евро, съобщи Reuters.

Картината „Селският адвокат“ (L’Avocat du village) е една от най-големите известни творби на Брьогел: височината й е 112 сантиметра, а широчината – 184 сантиметра. Тя е непозната в света на изкуството, тъй като последното поколение на фамилията, която я притежава от началото на миналия век, я смята за фалшива.

Семейството, пожелало да остане анонимно, се обръща към Мало дьо Люсак от тръжна къща „Дагер Вал дьо Лоар“ да направи оценка на дома им (местонахождението му не се обявява пред медиите), при което шедьовърът се открива зад вратата на дневната, където се гледа телевизия. Дьо Люсак казва, че това е една от най-големите изненади в кариерата му. Според него произведението е било закупено като автентично, но в продължение на няколко поколения е „загубило“ напълно своята автентичност за членовете на семейството. „Именно това е невероятното. Ние им връщаме тази автентичност, като казваме, че всъщност тяхното произведение на изкуството е истинско“, казва експертът.

Брьогел Младия, чийто баща – художникът Брьогел Стария, умира, когато той е само на пет години, не използва една от композициите на баща си за тази картина, както прави обикновено. Художникът се е връщал многократно към този типичен за епохата сюжет: бедни наивни селяни са изправени пред продажен и алчен адвокат. Наблюдавайки взаимоотношенията на своите съвременници, Брьогел отправя социална критика. Четимо от днешна гледна точка като комикс, произведението представя сатирично света на нотариусите и адвокатите, които експлоатират най-слабите. Специалистите изкуствоведи смятат, че творбата е нарисувана между 1615 и 1617 г.

„Това е истински урок, че не можете винаги да се доверявате на това, което ви се казва. Винаги трябва да си свършите работата и то да я свършите старателно, в противен случай никога няма да имате този вид изненади в пресията“, мъдро заключава пред RTL експертът Дьо Люсак.

Няколко версии на „Селският адвокат“ се съхраняват в престижни музеи като Лувъра, музея в Гент, Музея за изящни изкуства в Брюж и Кралските музеи за изящни изкуства на Белгия в Брюксел. Новооткритият шедьовър обаче е с по-големи размери от тях.

Източник: segabg.com

 

 

- Реклама -

Последни новини