- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Отпуснаха 10 милиона лв на бедстващите общини

Междуведомствената комисия за възстановявяне и подпомагане към МС отпусна малко над 10 милиона лева на общините Карлово, Калояново и „Марица“ за справяне с щетите  от наводненията, съобщи след заседанието й служебният вицепремиер Иван Демерджиев.

Най-много средства – 9 милиона лева, получава община Карлово, останалите са разпределени на другите две общини.

По думите на министър Демерджиев отпуснатите суми са на база на поисканите от общините искания, за които те са съгласни, че ще покрият нуждите им в идните месеци. Другите заявени за разходи ще се разглеждат догодина. Очаква се сприоритет парите да се харчат за пострадалите от потопа домове, за укрепване на речните корита и за реконструкция на мостове.

На въпрос защо няма достатъчо тежка техника в помощ на селата министър Демерджиев отговори, че не е сезиран за този проблем, включително и от днешните си разговори с областния управител Ангел Стоев, по думите на когото техника на терен ема достатъчно, а проблемът е с хората, които не достигат.

80 са направените проверки за незаконна сеч в райнона на Карлово и такава не е установена, а проверките продължават, каза зам. министърът на земеделието Валентин Чомбов. Съставени са актове за административни нарушения. Извозената досега дървесина от селата е около 1000 кубически метра и тя ще се раздаде на населението безвъзмезднво.

Продължава и чистенето от наноси на 3 километра жп инфраструктура, допълни информацията зам. – министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини