- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Отхвърленият любовник: Изкопах гроб и за себе си, не исках да живея без нея

Присъдата на Денислав Руневски е 17 години строг затвор заради голямата жестокост към жертвата, която е 34 години по-възрастна от него. Наръгал я 10 пъти с нож по главата, ръцете и тялото, съсякъл над 20 пъти черепа с права лопата.

“Осъзнавам тежестта на извършеното. Всеки ден мисля за него. Бях силно влюбен, исках да прекарам живота си с тази жена, а тя е искала да се забавлява с мен. Реших: щом няма да сме заедно, ще сложа край на живота и на двама ни. След като приключих с нея, изкопах гроб за себе си. Не можех да живея без нея”, това изчете пред съда във Велико Търново 28-годишният Денислав Руневски, който насече с лопата в дома на 62-годишната си любима – британката Тина Даян Еър.

Две години след кървавата драма в търновското Ново село отхвърленият любовник за първи път даде обяснения как и защо е наръгал над 10 пъти с нож жертвата си и с над 20 удара размазал главата с права лопата.

Разказаното пред съда той си беше написал на лист. Допълни, че всичко му било като на филм и как надзирателите в затвора му помогнали да се осъзнае.

Преди дни окръжният съд във Велико Търново даде на Денислав 17 години строг затвор за умишлено убийство, извършено с голяма жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

По всичко личи, че това не е краят, защото адвокатът му Росен Илиев настоя в съдебната зала, че и клиентът му е жертва.

По съкратеното съдебно следствие се гледа делото за садистичното убийство на 62-годишната Тина. По искане на подсъдимия и защитата му в съдебната зала бяха изслушани само майката на Денислав – Цветанка, и вещите лица, изготвили съдебнопсихиатричната експертиза.

“Просто не мога да асимилирам това, което се е случило. Аз съм в шок. Знам само, че това е постъпка на много объркан, неопитен и много влюбен млад мъж”, каза през сълзи майката на убиеца.

Тя посочи, че синът й не е имал такава дълбока емоционална връзка с жена преди Тина. Денислав бил едва на 4 г., когато родителите му се разделили, разводът бил много тежък и явно е останал в съзнанието на детето.

“Беше по-свит, необщителен, трудно създаваше връзки и стабилни приятелства. Никога не е отдавал така сърцето си, както с тази жена”, изхлипа майката пред съда.

Оказа се, че Денислав е диагностициран с психично разстройство още през 2015 г. – след преждевременно завръщане от Англия, където отишъл да работи.

Затъмнявал щорите в апартамента, имал параноя, че някой го следи. Изписали му лекарства и нещата се успокоили, но жената не знаела дали е пиел хапчетата, когато се преместил да живее при баща си.

“Моля ви за снизходителност. За мен живот вече няма, но той е млад човек”, изхлипа Цветанка.

Тина Даян Еър

Денислав и англичанката, която в селото наричат Рокси, а близките – Тина, се намерили чрез сайт за запознанства. Затвореният младеж от Горна Оряховица владеел перфектно английски и бързо се впечатлил от вниманието, което му оказала пенсионираната служителка в една от 10-те най-големи адвокатски кантори в света.

Преди да се установи у нас, тя била юридически секретар в Clifford Chance в продължение на 17 г., като последните е била в Хонконг, написаха британските медии.

След като купила къщата в Ново село през 2017 г., отглеждала кучета и прасенца, които дори учела да рисуват. Била разведена и не общувала много с българските си съседи, но представила младия си партньор пред английската общност в селото.

Така Денислав хлътва по смущаващо по-възрастната британка, която му демонстрирала близост. В края на 2020 г. Рокси-Тина поискала да прекратят връзката си. Страхувала се от него.

След раздялата им обаче той продължил да търси контакт с нея по вайбър. В последното му съобщение до нея пише: “Никога не съм изпитвал по-силна любов от тази. Никога не съм молил никого за нищо, но сега те моля да си дадем шанс.”

Денислав Руневски

Според обвинителния акт ден преди кървавата драма обвиняемият отишъл с такси до селото. В главата му явно вече се е оформял пъклен план, защото сложил в раницата си черна плетена шапка с прорези за очите, чифт черни ръкавици, лютив спрей за самоотбрана, сгъваем нож и законно притежаван газов пистолет.

Пренощувал в изоставена къща в съседство с тази на британката, а на сутринта отишъл в дома. Скарали се, а Денислав станал агресивен. Напръскал я с лютивия спрей. Тя започнала да се отбранява, като се опитала да го изтръгне от ръката му.

Мъжът извадил сгъваемия нож и над 10 пъти я намушкал в областта на лицето и шията. Пробол я и два пъти в гърдите. Тина побягнала навътре към стопанската постройка.

Денислав я последвал, взел намираща се в близост права лопата и я цапардосал по главата, продължил да съсича черепа с нея, докато тя лазела и се опитвала да се изправи.

При аутопсията са преброени над 20 силни удара по главата, причинили открита черепно-мозъчна травма и разкъсване на главния мозък.

След като я убил, той покрил трупа със слама и го зарязал в плевнята, влязъл в къщата и пренощувал там. Дори изпрал суитшърта си от кръвта на Тина и го метнал на сушилник в спалнята. На сутринта започнал да копае голям трап в двора, за да зарови трупа и да заличи следите от престъплението.

През това време приятелите на Тина отишли да я търсят в дома.

Направило им впечатление, че дворната врата е залостена с резе отвътре, което било необичайно – Тина не заключвала. Единият от британците прескочил през оградата и отворил на жена си и на още един преселник от Англия. Влезли в къщата, викайки Тина, но я нямало никъде.

През това време Денислав се скрил в банята на втория етаж, затискайки вратата. Те успели заедно да я отворят и го видели, единият дори го снимал с мобилния си телефон. Убиецът им казал, че Тина е заминала в града, а той останал да се грижи за животните.

Британците се усъмнили при вида на изкаляните му обувки. Слезли в двора, където се натъкнали на прясно изкопания гроб. “Младият любовник” побягнал. По-късно бил задържан от местния полицай и кмета на Ново село Христо Христов в дома на самотния дядо Георги.

Денислав признал, че е убил бившата си приятелка.

В хода на разследването бе назначена комплексна психолого-психиатрична и съдебномедицинска експертиза. Вещите лица по нея посочиха в съдебната зала, че Денислав е с шизоидно личностно разстройство, но е вменяем и е осъзнавал действията си.

Според лекарите младият мъж вероятно е търсил своята майка в лицето на Тина.

“В началото се е чувствал комфортно, добре защитен и вероятно обичан, а тази отхвърленост е причинила агресия”, обясни д-р Тумбев.

Стана ясно, че Денислав е отказвал да разговаря за мотива и обстоятелствата около убийството дори с психиатрите. Прокурорът поиска 18 години строг затвор за извършеното.

Адвокатът на подсъдимия настоя за присъда под минималния размер от 15 г., защото едно тежко наказание би било равносилно на унищожаването му като човек.

“Дълбоко се разкайвам и моля за втори шанс”, бе лаконичен в правото си на лична защита Руневски.

По делото не са конституирани частни обвинители и не са предявени граждански искове. Тримата братя и майката на убитата Тина не се явиха за разпоредителното заседание и така пропуснаха да се включат в процеса.

Източник: 24 часа

Снимка: Дима Максимова dimamax@abv.bg

- Реклама -

Последни новини