- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

От днес влизат в сила по-евтини карти за градски транспорт

От днес трябва да влязат в сила по-ниските цени за транспорт, които бяха определени с решение на Министерския съвет.

Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни.

Увеличават се отстъпките на картите за градския транспорт на пенсионерите от 20 на 40%, а ученическите от 20 на 70 на сто. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира обществения транспорт и да се подпомогнат уязвимите групи.

Цената на картата за деца и студенти в София вече е намалена от 50 лв. на 15 лв., а децата до 10 г. ще зареждат картите си напълно безплатно. Мярката е със срок на действие от 1 февруари да 31 декември. Съгласно постановлението на МС, ще има създадена организация и механизъм, по който ще бъдат възстановявани суми на хората, които вече са си заредили картите на по-високи цени, обясни Димитър Дилчев – изп. директор на ЦГМ.

В случай, че има предплатени карти за децата до 10-годишна възраст, сумите ще бъдат възстановявани. Картата за тези деца е за цялата година. Обсъждат се нови цени на всички превозни документи. Обсъжда се да се намали картата за всички автобусни линии, която сега е 500 лв. и би могло да стане по-атрактивна, за може хората да ползват тази услуга, обясни Георги Стоилов – директор на ОП „Организация и контрол на движението“ – Пловдив.

 

- Реклама -

Последни новини