- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

От днес за първи път по газовата връзка тече газ от Гърция за България

„За първи път днес, с началото на 72-часовите проби, по интерконектора трябва да тече газ от Гърция към България“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той коментира, че е бил учуден от протестите срещу служебния кабинет, проведени с аргумента, че не желае да завърши строежа на газовата връзка, тъй като целият Министерски съвет е бил впрегнат в задачата газовата връзка да бъде въведена в експлоатация, но съгласно всички нормативни изисквания. „Имах чувството, че съм част от друг кабинет“, сподели той.

Днес започват 72-часови проби на междусистемната газова връзка Гърция - България. Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след като за пореден път провери напредъка по строителството в Диспечерския център на обекта в Хасково. Успоредно с пробите ще продължават да се събират и документите. Искам до четвъртък всичко да е готово, за да може в петък да имаме акт 15. В момента всичко зависи от надзора и основно от строителя, каза още Шишков и допълни, че това, което държавата е трябвало да направи, в основната си част, е направено. Следващата седмица или съвсем в началото на по-следващата трябва да има и акт 16. Ако тази седмица строителят получи акт 15, в рамките на няколко дни обектът може да бъде въведен в експлоатация.

Днес започват 72-часови проби на междусистемната газова връзка Гърция – България. Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след като за пореден път провери напредъка по строителството в Диспечерския център на обекта в Хасково. Успоредно с пробите ще продължават да се събират и документите. Искам до четвъртък всичко да е готово, за да може в петък да имаме акт 15. В момента всичко зависи от надзора и основно от строителя, каза още Шишков и допълни, че това, което държавата е трябвало да направи, в основната си част, е направено. Следващата седмица или съвсем в началото на по-следващата трябва да има и акт 16. Ако тази седмица строителят получи акт 15, в рамките на няколко дни обектът може да бъде въведен в експлоатация.

Към момента пропуски в строителството няма, но има незавършено строителство на вертикална планировка, тротоари и плочки. Най-неотложното е завършено и предстои утре или вдругиден да бъде заверена екзекутивната документация и след като строителят предостави всички документи, да бъде издаден акт 15. „ДНСК буквално се превърна във втори надзор на обекта. Всеки ден са в пряка комуникация с надзора, всеки ден събираме документация, всеки ден изискваме документация, която за съжаление не са ни дали 100%“, каза арх. Шишков, цитиран от БГНЕС.

Той е помолил и други министри да съдействат с контакти с частни лаборатории, от които зависи издаване на определени сертификати за въвеждането на обекта в експлоатация. След подписването на акт 15 незабавно ще бъде съставена държавна приемателна комисия и готовността е до няколко дни интерконекторът да бъде въведен в експлоатация.

И към този момент служителите на „Автомагистрали“ и Националното тол управление помагат за възстановяване на щетите от бедствието в селата около Карлово, каза още арх. Шишков:

„Щетите най-вероятно ще се окажат изключително големи, ние търсим вариант по няколко линии да възстановим част от тях, очаквам точен списък от кмета на Карлово, за да видим приоритетно как да възстановим мостовете“.

Започва поетапно пускане на водата, съобщи още регионалният министър. До вчера не е имало ток и е било невъзможно помпите на ВиК да заработят. В селата е необходимо да бъдат направени временни връзки, както и връзки от каптажа към водопроводната мрежа, затова всички служителите на ВиК са на терен и правят всичко възможно за възстановяване на водоподаването.

Министър Шишков съобщи още, че най-вероятно утре или вдругиден ще бъде пуснат тунел „Ечемишка“, а до 30 септември има уверение, че ще бъде пуснат за движение и тунел „Витиня“.

На строителите на лот 1 и 3 на АМ „Хемус“ вече е платено, а от тези, които изграждат лот 2 се очакват още документи, каза арх. Шишков и изрази надежда, че тези три участъка ще бъдат построени в старите срокове. Той отново припомни идеята си с промяна в текст на Закона за устройство на територията да бъде узаконено незаконното строителство в 4-ти и 5-ти лот, те да бъдат обявени за търпими, ако е годно извършеното строителство по тях:

„За съжаление, за седем месеца никой не пожела да внесе този текст в НС“, коментира министърът и съобщи, че днес на сайта на МРРБ са публикувани за обществено обсъждане изменения в ЗУТ, след което той ще бъде внесен в следващия парламент.

По-късно арх. Иван Шишков обяви, че бъдещата магистрала Русе – Велико Търново ще бъде обявена за национален обект и предстои одобряването на подробен устройствен план на участъка от Русе до Бяла и обхода на Бяла.

- Реклама -

Последни новини