- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

От 1 януари 2023 г. „Лукойл“ ще отчита всичките си приходи в България

Брифинг след среща в МС с ръководството на „Лукойл“

От 1 януари 2023 г. „Лукойл“ ще отчита всичките си приходи в България. Цялата икономическа дейност ще бъде прехвърлена у нас и тук ще се плащат данъци. Това заяви пред журналисти служебният министър на транспорта Христо Алексиев след среща с ръководството на „Лукойл“.

Според направените разчети тази година в бюджета на България ще влязат 100 млн. лв. от приходите на компанията, а догодина – ако пазарните условия и цените на сортовете „Брент“ и „Уралс“ се запазят – 700 млн. лв.

Условието обаче е да се разреши износът на нефтопродуктите на „Лукойл“ и той да има право да внася петрол „Уралс“ до 2024 г. Алексиев още веднъж увери, че условията на дерогацията, за която България се споразумя с ЕК, позволяват износ на продукти от нефт, произведени в България. Въпросът бил коментиран и с Европейска комисия. От компанията бяха категорични, че не могат да работят, ако износът остане забранен.

33% от свръхпечалбите ще бъдат иззети от държавата като солидарна вноска, като със средствата ще се изпълняват пакет от мерки, които да подпомогнат социално уязвими групи от населението и бизнеса. Това е предпожението на служебното правителство, записано като промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които обаче трябва да се приемат от парламента.

Печалбите на „Лукойл“ всъщност идват от разликата в цените на сортовете „Брент“ и „Уралс“, така че за да работи тази идея, трябва да се запазят тези цени на пазара.

От ръководството на „Лукойл“ потвърдиха, че се водят преговори с правителството, за да се стигне до намирането на оптимална бизнес схема, с която да се работи.

 

Снимка: Велислав Николов

- Реклама -

Последни новини