- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

От 75 хиляди до 1 милион лева получават фирми за ВЕИ инсталации и батерии

 

Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване за фирмите трета процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Общият бюджет на мярката е 200 млн. лв. Насочена е към българските фирми, които искат да изградят свои нови ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията.

От 75 000 лв. до 1 млн. лв. безвъзмездно могат да получат българските компании за изграждане на системите в задължителна комбинация с батерия като технология за съхранение.

Документи се подават до 16:30 ч. на 15 май 2023 г., а общият бюджет е 200 млн. лв. Мярката е насочена към микро-, малки, средни фирми и дружества до 3000 служители от различни икономически сектори. Съфинансирането е до 50% от Плана за възстановяване. Очаква се изключително голям интерес, показа обиколката на министър Александър Пулев в страната, който се срещна с представители на бизнеса и местната власт.

Ще могат да се изграждат мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията. Фотоволтаичната система с батерия трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да бъде продаван.

Инвестициите ще помогнат на компаниите да намалят разходите си и да станат по-малко зависими от свободния пазар на електроенергия. Мярката е насочена единствено към слънчева фотоволтаична енергия и задължително трябва да се изградят съоръжения за съхранение под формата на батерии.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020. В същата платформа до 21 дни преди изтичането на кандидатстването могат да се задават и въпроси по условията.

Припомняме, че това е трета отворена мярка за бизнеса по линия на Министерството на иновациите и растежа по НПВУ. Първите две – за технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност – приключиха с огромен интерес и над 10 200 кандидати. На 30 декември 2022 г. МИР публикува първите 953 одобрени проектни предложения на български фирми по НПВУ, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.

- Реклама -

Последни новини