9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Официално: Валиева с допинг, арбитражът решава до 15 февруари

Спортният арбитраж ще вземе решение по казуса „Валиева“ до 15 февруари, когато започва надпреварата при фигуристките на олимпийските игри в Пекин.

Оказва се, че руската състезателка е дала положителна допинг проба на 25 декември по време на шампионата на страната в Санкт Петербург. Тестът е бил направен от Международната агенция по тестиране (ITA) и изследван в лабораторията в Стокхолм, акредитирана от Световната антидопингова агенция (WADA). Резултатът е бил положителен на триметазидин, защитаващ сърцето и мозъка по време на интензивни тренировки.

Правата на състезателката са били временно спрени от Руската антидопингова агенция и тя не е имала право да стартира в никакви други състезания, включително и на олимпиадата. Но Валиева е оспорила решението на 9 февруари. И го е спечелила още същия ден. Мотивите не се разкриват за момента.

Делото не е под юрисдикцията на МОК, защото пробата е взета преди олимпиадата.

МОК е сезирал Спортният арбитраж и не изключва класирането в отборната надпревара да бъде преразгледано. Фигуристите на Русия спечелиха отборната титла след сериозна заслуга на 15-годишната Камила Валиева, която изпълни два четворни скока и заслужи най-висока оценка, втори останаха американците, а трети – японците.

Източник: Труд

Последни новини

- Реклама -