- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Очаква се дефицит на медта

Международната група за изследване на медта, която представлява група от износители и вносители на мед, обяви, че очаква дефицит на ценния метал през тази година.

Други корпорации, като стоковия гигант Trafigura, също алармират за дългосрочен недостиг на ценния метал, очаквайки рекордни цени. А без тази суровина енергийният преход би бил невъзможен. Независимо от данните цените остават на ниски нива засега. И това може да е голям проблем занапред, коментират анализатори, цитирани от изданието OilPrice.com.

Вятърните и слънчеви инсталации изискват между осем и 12 пъти повече мед спрямо капацитетите за производство на въглища и газ, сочат данни на Международната асоциация на адвокатите – най-важната организация за практикуващи международни юристи, адвокатски колегии и юридически дружества.

Известно е също така, че електромобилите изискват три до четири пъти повече от основния метал, отколкото превозните средства с двигатели с вътрешно горене. Следователно преходът към декарбонизация ще изисква много повече мед, отколкото произвежда света сега в глобално.

Според S&P Global търсенето на мед ще се удвои до 2035 г. А данните от консултаните McKinsey сочат, че до 2031 г. светът ще се изправи пред разлика от повече от 6 млн. тона годишно между търсенето и предлагането на мед.

Анализите показват, че производството на мед миналата година се е увеличило с много по-малко от очакваното и същото важи и за тази година. Нещо не е наред с медта. А металът е само един от дузината и повече материали, от които ще имаме нужда все повече за постигане на целите и зелената сделка.

Тези проблеми започват да изглеждат изключително сериозни в контекста на най-новите тенденции в минната индустрия. Едно от тях – може би най-тревожното – е, че сега ще са необходими 23 години на една мина, за да премине от откриването на медта до началото на действителното промишлено производство.

Администрацията на САЩ обещава по-бързо издаване на разрешителни за мините, но дори и да изпълни това обещание, има активисти, които също трябва да се вземат предвид – екологични организации, които може да харесват вятъра и слънцето, но изглежда харесват повече природата. И които са доказали, че могат да спрат нови минни разработки.

- Реклама -

Последни новини