24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Ще се снимат ли депутатите заедно в последния работен ден на 47-ото НС

Днес се очаква да е последният работен ден на 47-ото Народно събрание. С оглед на върнатия трети и последен мандат за съставяне на правителство се очаква и указа на президента за разпускане на парламента. Предварително гласуваният дневен ред предвижда първо четене на промените в закона за обществените поръчки.

В дневната програма се очаква извънредно да бъдат включени поправките в закона за здравето, с която се забранява продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет.

За днес е предвиден и редовен парламентарен контрол.

Депутатите се очаква да заседават за последно в рамките на 47-ото Народно събрание, тъй като съгласно парламентарния правилник от 1 август – понеделник, са в лятна ваканция, освен ако не решат удължаване на работата на парламента.

Днес депутатите се очаква извънредно да обсъдят промените в закона за здравето, които да сложат край на продажбата на райски газ на деца, в опит да се минимизират рисковете за здравето на непълнолетните.

Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев от ПП увери:

„Всички партийни групи ще подкрепят така предложения законопроект, който предвид изборната ситуация, предвид това, че е лято и децата са основно по такива мероприятия и заведения, сега е моментът. Ако се стигне до още един такъв случай в „Пирогов“, цялата отговорност би била наша“.

Депутатите ще обсъдят и измененията в закона за обществените поръчки, внесени поотделно  от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Първите създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, като се предвижда индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет.

От ДБ предлагат прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се използват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

В предвидения последен парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите в оставка Борислав Сандов и Гроздан Караджов и министрите в оставка – Александър Николов, Теодора Генчовска и Драгомир Заков.

Очаква се още бюджетната комисия в парламента да обсъди актуализация на бюджета на Здравната каса. С нея се предвиждат допълнителни 6 милиона и 100 000 лева, които да осигурят допълнителен финансов ресурс за кадрово обезпечаване на касата. Сумата обхваща увеличаването на щатната бройка на ведомството. Законопроектът е на ГЕРБ и е внесен вчера – ден преди очакваното последно заседание на настоящия парламент.

По традиция в последния ден на всеки парламент се представят заключителни изявления от парламентарните групи и депутатите се събират за обща снимка.

47-ото Народно събрание просъществува близо осем месеца, като първото му заседание беше на 3 декември миналата година.

 

Снимка: БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини