- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Още петима българи попаднаха в списъка „Магнитски“

Още петима българи бяха включени в санкционния списък „Магнатски“ на американското министерство на финансите.

Това са Румен Стоянов Овчаров, Владислав Иванов Горанов, Николай Симеонов Малинов, Александър Христов Николов и Иван Киров Генов, съобщи БНР.

Според официално изявление на Държавния департамент на САЩ, Съединените щати, в съвместна координация с Обединеното кралство, предприема действия за противодействие на системната корупция в България, като налага санкции на пет бивши длъжностни лица и пет юридически лица от България за корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници.

Днес Министерството на финансите предприе няколко мерки по Указ 13818, който е издаден въз основа и за прилагане на Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на правата на човека и корупция по целия свят:

  – Румен Овчаров, бивш български народен представител и министър на енергетиката; Александър Христов Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“; и Иван Генов, бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш народен представител, във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари.

  – Николай Малинов, бивш народен представител и ръководител на Национално движение „Русофили“, и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, е санкциониран за подкупване на съдия, за да му разреши да пътува до Русия, въпреки че срещу него е имало обвинителен акт за шпионаж в полза на руски интереси и е бил поставен под забрана за напускане на страната.

  · Владислав Горанов, бивш народен представител и бивш министър на финансите, е санкциониран за това, че е използвал поста си за уреждане на подкуп в замяна на приемането на благоприятно законодателство, с което е ощетил държавата от данъчни постъпления.

Държавният департамент на САЩ също така санкционира и:

  – „Интер трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и Русофили за възраждане на Отечеството са санкционирани за това, че са собственост или контролирани от Малинов.

  · „Трилема Кансълтинг“ ЕООД е санкционирано за това, че е собственост или е контролирано от Горанов.

Освен това Държавният департамент наложи визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов за участие в значителна корупция съгласно чл. 7031, б. „в“ от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми. В резултат на тази мярка посочените лица и членовете на семействата им нямат право да влизат на територията на САЩ.


Появиха се и първите коментари от засегнатите.

„Преди малко разбрах, че съм в този списък. Ясно и категорично е, че се гордея, защото след като Министерството на финансите на САЩ смятат, че аз съм навредил по някакъв начин на тях, значи аз мога само да се гордея с това. Няма как да съм участвал в корупционни схеми, защото никога не съм имал достъп до публични средства през живота си. Така че това е просто абсолютно малоумно твърдение“, заяви Николай Малинов.

„Докато не се запозная с обвинението, няма да коментирам“, лаконичен бе Румен Овчаров.

 

 

 

- Реклама -

Последни новини